Nederlandse voetbalbond ontslaat coach Danny Blind

© BELGAIMAGE

Danny Blind is zondag ontslagen als bondscoach van het Nederlandse elftal. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond in een persbericht. Aanleiding voor het ontslag is de 2-0 nederlaag van zaterdag in de WK-kwalificaties tegen Bulgarije.

Assistent Fred Grim zit dinsdag op de bank als interim-coach als Oranje in de Amsterdam ArenA tegen Italië oefent. De KNVB gaat de komende periode op zoek naar een nieuwe bondscoach.

“We hebben respect voor wat Danny betekend heeft voor ons en voor het elftal tijdens zijn dienstverband. Maar omdat de sportieve resultaten helaas zijn tegengevallen en nu ook de kwalificatie voor het WK in Rusland moeizaam verloopt, voelen we ons helaas genoodzaakt afscheid van hem te nemen”, aldus directeur Jean Paul Decossaux.

“We waren op de goede weg. Bulgarije uit was naar mijn idee een incident”, aldus de 55-jarige Blind zelf. “Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt.”

Blind was sinds 1 augustus 2015 bondscoach van Oranje. Daarvoor was hij de eerste assistent van Louis van Gaal en Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. Onder Blind slaagde Oranje er niet meer in om zich te plaatsen voor het EK in Frankrijk met maar liefst 24 deelnemers. Met de opvolger van Guus Hiddink aan het roer verloor het vlaggenschip van de KNVB drie van de vier kwalificatieduels en eindigde het uiteindelijk als vierde in de poule.

Voor Blind was het gemiste EK geen reden om te vertrekken. Samen met Marco van Basten en Dick Advocaat wilde hij met de nationale ploeg de weg naar eerherstel inslaan. Beide assistenten lieten Blind echter al snel in de steek. Advocaat ging liever als hoofdtrainer van Fenerbahçe aan de slag en Van Basten wilde een droombaan bij Wereldvoetbalbond FIFA niet weigeren.

Alsof dat al niet tot voldoende onrust leidde voor de start van het kwalificatietoernooi voor het WK in Rusland, besloot Bert van Oostveen dat zijn positie als directeur betaald voetbal van de KNVB onhoudbaar was. Hij stapte per 1 september vorig jaar op en is nog steeds niet vervangen bij de bond.

Vijf dagen later startte Blind het kwalificatietoernooi voor het komende WK met een gelijkspel bij Zweden (1-1). Na een zege op Wit-Rusland (4-1), een nipte nederlaag tegen Frankrijk (1-0) en een overwinning op Luxemburg (3-1), leek een tweede eindklassering in de poule binnen handbereik. Over de uitwedstrijd tegen Bulgarije had Blind een goed gevoel maar na een ontluisterende nederlaag zit zijn werk als bondscoach erop.

Na de 2-0 in Sofia staat Nederland met 7 punten uit vijf wedstrijden pas op de vierde plaats in de Europese kwalificatiegroep A, na Frankrijk (13), Zweden (10) en Bulgarije (9). Het laat alleen Wit-Rusland (2) en Luxemburg (1) achter zich.

Partner Content