Nederland – Costa Rica: flitsenvoetballers tegen de beste WK-defensie

© BelgaImage
Frederic Vannnheule
Frederic Vannnheule Frederic Van Heule is redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In balbezit kan Nederland elke tegenstander aan, zo poneert ex-bondscoach (van 2008 tot 2012) Bert van Marwijk steevast in de Nederlandse media.

In balbezit kan Nederland elke tegenstander aan, zo poneert ex-bondscoach (van 2008 tot 2012) Bert van Marwijk steevast in de Nederlandse media. Waarmee hij wil zeggen dat het Oranje van Louis van Gaal eigenlijk voor niemand moet terugdeinzen, ook niet Colombia, Brazilië, Argentinië of België.

Van Marwijk is er van overtuigd dat deze generatie van voetballers Costa Rica niet zal onderschatten, daarvoor toonden ze zich de afgelopen duels veel te alert en te geconcentreerd. Het is duidelijk dat de flitsenvoetballers Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder bloed en vooral succes ruiken. Alleen blijft de vraag hoe het zware verlies van controleur op het middenveld Nigel de Jong (AC Milan) zal worden opgevangen?

Wordt het bijtertje Jordy Clasie of grijpt Van Gaal dan toch terug naar de polyvalente Daley Blind, een superprofessional die op die positie ook al meermaals speelde bij Ajax? Nederland is alleszins mentaal sterk, want het haalde op dit WK al driemaal een achterstand op en won telkens. Bovendien heeft Oranje er een patent op om in het laatste kwartier te scoren: totnogtoe lukte dat al vijf keer, tegen Spanje (1), Chili (2) en Mexico (2).

Als de voortekenen niet bedriegen, dan treft Nederland een heel verdedigend ingesteld Costa Rica. Jorge Luis Pinto vreest immers de counter. “De Nederlanders zijn levensgevaarlijk als je ze de ruimte geeft”, weet de Colombiaanse bondscoach van het Midden-Amerikaanse land. Hij baseert zich daarvoor op de manier waarop vooral Arjen Robben zich manifesteert in Brazilië. “Voor iedereen die wil leren voetballen als vleugelaanvaller, is hij een schoolvoorbeeld. Robben zit nu aan de top van zijn mogelijkheden, dat is duidelijk. Zoals hij momenteel voetbalt en scoort, is er geen twijfel over mogelijk dat hij tot de beste spelers behoort van dit WK.”

Los Ticos toonden al hun defensieve sterkte, want net als de Rode Duivels incasseerden ze nog maar twee tegendoelpunten, tegen Uruguay (1-3) en Griekenland (1-1). Bryan Ruiz (ex-AA Gent) zorgde voor de verrassende goal tegen Italië, terwijl Oscar Duarte (Club Brugge) de confrontatie tegen onze buren mist door een dubbele gele kaart in de achtste finales. Ook Engeland bleef steken tegen Costa Rica (0-0), wat er voor zorgt dat de verdediging moeilijk te ontregelen valt. Pinto weet wat zijn team te doen staat en denkt spontaan aan de sterke optredens van doelman Keylor Navas. “We zullen bewijzen dat we verdedigend goed staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content