Napoli staat op ontploffen

© BELGAIMAGE

Volgende week ontvangt SSC Napoli KRC Genk. Een gelijkspel vermijdt dat het een rampseizoen wordt voor de Zuid-Italiaanse ploeg die vooraf nochtans als outsider voor de titel getipt was.

Bijna onopgemerkt stappen ze van de spelersbus, een paar uur voor de Champions Leaguewedstrijd die Napoli speelt in Genk. Vrolijk kijken Dries Mertens en Lorenzo Insigne niet, al gelden zij op dat moment als dé vedetten van het team. De Belg staat op het punt het doelpuntenrecord van Diego Maradona te breken én is razend populair in eigen stad. Insigne is niet alleen één van Napoli’s drie Italiaanse internationals (samen met verdediger Giovanni Di Lorenzo en doelman Alex Meret), maar ook de enige échte Napolitaan.

Aurelio De Laurentiis wil straks de grove borstel door de selectie halen.

Maar die avond komen de twee niet voor in de sportieve plannen van trainer Carlo Ancelotti. Ook al zit Mertens’ hele familie in de tribune, hij heeft net te horen gekregen dat hij op de bank start. Op zijn favoriete plek diep in de spits staat de Pool Arkadiusz Milik, de favoriete diepe spits van trainer Ancelotti. Toen Milik na een lange blessure twee jaar geleden terug fit raakte, was clubeigenaar Aurelio De Laurentiis not amused dat toenmalig trainer Maurizio Sarri in de spits Dries Mertens, die het daar goed had gedaan, liet staan. De Laurentiis betaalde in 2016 wel 32 miljoen euro aan Ajax voor de Pool, en de bedoeling was om hem een paar jaar later met een flinke meerwaarde te verkopen.

De tweede Napolispeler die zo anoniem mogelijk de Genkse catacomben binnensluipt, Insigne, wordt net voor het vertrek naar de Genkse Luminus Arena gebriefd dat hij de rest van de avond zal doorbrengen in de tribune. Niet goed genoeg getraind, de afgelopen dagen, vindt trainer Carlo Ancelotti die een voorbeeld wil stellen naar de anderen. Een echte aderlating hoeft dat niet te zijn. Moeiteloos posteert Carlo twee andere spelers op hun plaats. Napoli heeft twee evenwaardige spelers per positie, en Ancelotti kondigde aan dat hij in zijn tweede seizoen nog meer gaat roteren dan in het eerste jaar.

Dat wordt ook op Genk geen succes. Het gelijkspel, met een onzichtbare Milik en een bleek invallende Mertens in het laatste halfuur, is een domper, want ook in competitie sputtert de motor nadat Napoli een paar weken eerder wél Liverpool klopte in de Champions League. Het team presteert zeer onregelmatig. Top in topwedstrijden, flets in kleinere matchen. Alsof het na het vertrek van Marek Hamsik in februari en van Raúl Albiol in juni leiders mist.

Icardi

De tegenvallende prestaties verrassen, want tijdens de zomermercato werd de ploeg die vorig jaar al de voornaamste belager was van kampioen Juventus nog eens flink versterkt. Liefst 112 miljoen euro gaf Aurelio De Laurentiis uit aan nieuwe spelers. Daarmee wilde Napoli als naaste achtervolger de kloof met Juventus helemaal dichten. Alleen Juve en het Inter van Antonio Conte spendeerden afgelopen zomer nog meer geld op de mercato.

Achterin kreeg ex- Genkie Kalidou Koulibaly, in 2014 aangekocht voor acht miljoen euro en nu volgens De Laurentiis 100 miljoen waard, het gezelschap van de Griek Kostas Manolas, die net als Koulibaly geldt als een van de sterkste verdedigers in de Serie A. Liefst 36 miljoen betaalde de club uit Napels aan AS Roma. Op de rechterkant toonde de voor amper negen miljoen euro van Empoli overgenomen Giovanni Di Lorenzo zich al gauw een revelatie, waardoor de verdediging, tot vorig seizoen het zwakste ploegonderdeel, meer dan op punt stond.

Aurelio De Laurentiis: de eigenzinnige voorzitter van Napoli.
Aurelio De Laurentiis: de eigenzinnige voorzitter van Napoli.© BELGAIMAGE

Alsof dat niet volstond probeerde De Laurentiis tot de laatste dag van de mercato Mauro Icardi bij Inter los te weken, maar de spits gaf al snel aan dat hij in Italië alleen in Juventus geïnteresseerd was. Uiteindelijk werd hij uitgeleend aan PSG, en haalde Napoli Fernando Llorente, einde contract bij Tottenham en dus gratis, maar dé coup die De Laurentiis realiseerde, was het dokken van 46 miljoen voor PSV’s Mexicaanse buitenspeler Hirving Lozano. Nooit betaalde hij meer voor een speler sinds hij de failliete club in 2006 overkocht en van derde klasse terug naar de Italiaanse top bracht.

Met die kern gold Napoli als dé outsider voor de titel, maar drie maanden later stond het voor de Champions League-uitmatch op Liverpool pas zevende in de competitie, nadat het intern tot een flinke botsing kwam tussen de flamboyante eigenaar en de spelers. Helemaal escaleerde het toen de spelers weigerden een opgelegde afzondering ( ritiro) van een week uit te doen, en na het gelijkspel in de Champions League thuis tegen Salzburg gewoon naar huis reden. Gevolg: een eigenaar die hen de maximum in Italië toegestane boete (25 procent van het loon) wilde opleggen, en spelers die zich voorbereidden om zich juridisch in te dekken tegen die maatregel.

Homejacking

Alsof dat interne conflict en de zwaar tegenvallende resultaten niet volstonden, werden de voorbije weken ook een paar spelers en/of hun vrouwen het slachtoffer van een homejacking of overval. Niet voor het eerst in Napels; een jaar geleden werd ook de Poolse spits Milik in aanwezigheid van zijn vrouw op straat aangevallen en beroofd. De echtgenotes van Allan, Piotr Zielinski en Insigne verlieten tijdens de interlandbreak alvast (tijdelijk) de stad, helemaal getraumatiseerd.

Hoe dan ook wil De Laurentiis straks de grove borstel door de selectie halen, nadat hij de afgelopen jaren zijn sterkhouders behield. In januari meldde PSG zich voor de Braziliaan Allan, maar de Napolivoorzitter vond het bod van 75 miljoen onvoldoende. Hij wilde 100 miljoen. De Laurentiis wil weer jonge spelers halen, die hij later met winst verkoopt. Onder meer de naam van Sander Berge van KRC Genk circuleert.

Voor oudgedienden Mertens en José María Callejón, allebei al aan hun zevende seizoen bij de club bezig (alleen Insigne is er als jeugdproduct nog langer), lonkt de uitgang. De Laurentiis lijkt niet van plan de dertigers die dit seizoen eind contract zijn en die liefst gelijke voorwaarden willen ter wille te zijn. Flink inleveren of opstappen is wat ze volgens hem moeten doen. Dat Mertens en Callejón bij de initiatiefnemers waren om de ritiro te boycotten heeft hun kans op een verlengd verblijf geen goed gedaan.

Even leek zelfs de positie van Carlo Ancelotti, altijd de vleesgeworden rust, in het gedrang te komen, maar woensdagavond klaarde zijn situatie en die van de gecontesteerde spelers enigszins op. Dankzij het doelpunt van Dries ‘Ciro’ Mertens op Anfield volstaat in de komende wedstrijd tegen Genk een gelijkspel om in de Champions League te overwinteren.

Zijn goal op Anfield is Mertens’ 117e doelpunt voor Napoli in zes en een half jaar. Nog vier goals scheiden hem van Marek Hamsik, de absolute recordhouder qua doelpunten voor Napoli. Tenzij de club hem in januari naar de uitgang duwt en Ancelotti blijft roteren zoals hij dat al heel het seizoen doet, verlaat hij straks de club als beste schutter aller tijden en krijgt de stad na de Pizza Margherita ook de Pizza Mertens.

U kan hem beter nu alvast bestellen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content