Moussa Dembélé had het voor de strenge Louis van Gaal

© BELGA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

In de aanloop naar het WK brengt Sport/Voetbalmagazine de levensverhalen van alle Rode Duivels. Deze week: Moussa Dembélé (26).

In de aanloop naar het WK brengt Sport/Voetbalmagazine de levensverhalen van alle Rode Duivels. In het nummer van deze week: Moussa Dembélé (26), als vijfjarig ukkie begonnen bij Berchem Sport en nu dingend naar een CL-ticket met Tottenham.Over de jeugd van Moussa Dembélé is weinig nog niet geweten. Hoe zijn overbezorgde moeder de meubelen aan de kant schoof in de woonkamer zodat de kleine Moussa naar hartenlust binnen kon voetballen: het is al vele malen beschreven. Maar één misverstand wil zijn moeder toch uit de wereld helpen: er is daarbij nooit een televisietoestel gesneuveld. Lampen wel. Zeg maar: álle lampen.

Sport/Voetbalmagazine trok naar Berchem en sprak er met Tilly en Assita, de moeder en de zus van Moussa Dembélé. Zij schetsen het beeld van een tot wasdom gekomen jongeman. “Moussa discussieert graag”, vertelt Assita. “Altijd op een rustige manier, maar wel oprecht geïnteresseerd én over serieuze dingen. Volgens mij is hij spiritueler geworden. In ieder geval volwassener.”

Zijn vertrek uit België was een beslissing die de 17-jarige Moussa zelf nam. Tussen zijn trainer Marc Brys bij Beerschot en ex-scheidsrechter Frans Van den Wijngaert, de strenge directeur van de topsportschool, klikte het niet. Moussa leed daaronder en maakte zelf de keuze voor Willem II in Nederland.

Na Willem II volgde AZ, waar hij zich gretig ontwikkelde onder Louis van Gaal. “Van Gaal was super streng,” zegt Tilly, “maar Moussa houdt daarvan. Een zachte hand is niets voor hem. Hij vindt dat er discipline moet zijn en respect voor de trainer. Een trainer is voor hem iemand van wie je iets leert. Geen vriend.”

Na Nederland stak Moussa Dembélé het Kanaal over. In Engeland werd hij binnen de kortste keren ook zowel bij Fulham als bij Tottenham de publiekslieveling. Tilly: “Bij elk van zijn clubs hebben ze een lied speciaal voor Moussa gemaakt. Ging hij met AZ naar Willem II, dan zongen de supporters van Willem II voor Moussa. Hetzelfde gebeurt nu opnieuw. Overal waar hij is geweest, blijft het publiek hem dankbaar.”

In zijn tweede seizoen bij Fulham hakt Martin Jol een knoop door: hij haalt Moussa weg uit de spits en besluit hem uit te spelen in een creatieve rol op het middenveld. Tilly: “Ze hebben altijd naar zijn beste positie gezocht. Een doelpuntenmaker is iemand die zegt: ik wil een goal maken. Moussa heeft dat nooit gehad, hij wil spélen. Ik snap niet dat ze dat niet vroeger hebben gezien.”

Tilly verklapt nog een kleine anekdote over Moussa’s vliegangst, maar de grootste primeur uit Moussa’s levensverhaal is voor Assita. Zijn vriendin Naomi loste het al op Facebook, dus durft Assita het nu wel te verklappen…

Lees de primeur en de rest van het levensverhaal van Moussa Dembélé deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content