Monsterdeal in Saoedi-Arabië levert Cristiano Ronaldo 400 miljoen euro op

© GETTY

Op tweeënhalf jaar tijd zal Cristiano Ronaldo zowat 400 miljoen euro verdienen in Saoedi-Arabië, zo vernam persbureau AFP maandag van een bron dicht bij de club Al-Nassr, die de 37-jarige Portugese international eind vorige maand transfervrij overnam.

De helft van dat bedrag verdient CR7 als speler van Al-Nassr, de overige 200 miljoen euro voor zijn diensten als ambassadeur van de gezamenlijke kandidatuur van Saoedi-Arabië met zowaar Egypte en Griekenland om het WK van 2030 binnen te halen. Eind vorig jaar werd het WK in buurland Qatar georganiseerd. 

Volgens dezelfde bron kwam het akkoord met Cristiano Ronaldo er op voorspraak van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië, en dan vooral kroonprins Mohammed bin Salman. ‘MbS en zijn broers Naif, Turki en Rakan, zijn al geruime tijd ereleden van Al-Nassr. Ze wilden hun club in de schijnwerpers zetten en tegelijkertijd sportief versterken. De beste speler ter wereld aantrekken, was simpelweg de beste manier daarvoor’, klinkt het bij de anonieme bron, die eveneens zegt dat het kapitaal voor de megadeal bij het staatsinvesteringsfonds PIF (Public Investment Fund) werd gehaald. ‘Al-Nassr en bij uitbreiding alle andere Saoedische clubs beschikken niet over de middelen om zo’n contract te honoreren. PIF staat garant voor de uitbetaling.’

Het Saoedische staatsinvesteringsfonds pompt sinds enkele jaren steeds meer geld in de sportwereld. Vorig jaar werd door hen Premier League-club Newcastle United overgenomen. Daarnaast financieren zij ook het omstreden LIV-golfcircuit, dat meer en meer topgolfers weet aan te trekken en voor een ware breuk aan het zorgen is in de golfwereld. 

Al-Nassr veroverde negen landstitels, de laatste daarvan in 2019. In 1995 was de club runner-up in de Aziatische Champions League, in 1998 won het de Beker voor Bekerwinnaars. Een internationale trofee is er nog niet en daar moet CR7 dus verandering in brengen. De overige bekende spelers bij de club zijn de Colombiaanse doelman David Ospina, en de Braziliaanse middenvelders Luiz Gustavo en Anderson Talisca. De Fransman Rudi Garcia is er de trainer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content