Mededingingsautoriteit behandelt klacht van Beerschot niet

© Belga Image

De klacht die derdeklasser Beerschot-Wilrijk indiende bij de Belgische Mededingingsautoriteit, leidt niet tot een formeel onderzoek naar de competitiehervorming.

“Wij lieten Beerschot en zijn advocaat in november weten dat we hun klacht over de competitiehervorming niet zullen behandelen.” Dat zegt Véronique Thirion, auditeur-generaal van de Belgische Mededingingsautoriteit, aan Sport/Voetbalmagazine.

“Een duidelijke brief”

Bestuurders van Beerschot-Wilrijk probeerden de voorbije maanden de indruk te wekken dat hun ‘zaak’ bij de Mededingingsautoriteit de competitiehervorming nog zou kunnen tegenhouden. De Antwerpse derdeklasser insinueerde ook meer dan eens dat een uitspraak van die instantie in de lucht hing. Maar nu blijkt dus dat er niet eens een formeel onderzoek loopt.

Thirion wil de houding van de Mededingingsautoriteit niet in detail toelichten. “Maar als een autoriteit beslist om een klacht niet te behandelen, dan is die klacht mogelijk niet serieus genoeg of onvoldoende gedocumenteerd.”

Thirion zegt dat de Mededingingsautoriteit haar standpunt aan de club overmaakte in “een brief die niet duidelijker kon zijn”.

“Een embryonale fase”

Carl Hendrickx, de advocaat die Beerschot-Wilrijk bijstaat in dit dossier, reageert verbaasd. “Als er zo’n brief is, zou ik die graag eens zien. Ik heb die niet onder ogen gekregen en mijn cliënt evenmin.”

Hendrickx zegt wel dat de klacht van Beerschot-Wilrijk bij de Mededingingsautoriteit “nog in een embryonale fase” zit, terwijl de klacht al maanden oud is. Maar volgens de advocaat van de club zijn er nog altijd gesprekken tussen Beerschot-Wilrijk en de Mededingingsautoriteit. “Ik heb gevraagd om nog gehoord te worden en daar gaat men op in. Dus neem ik aan dat er nog geen definitieve beslissing is.”

Voorts verwijst Hendrickx naar een procedure bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Daar wil Beerschot-Wilrijk onder meer aanvoeren dat de competitiehervorming in strijd zou zijn met de FIFA- en UEFA-reglementen. “Die zaak kan ik ook nog altijd activeren.”

Promotie of niet?

Volgens Hendrickx bepalen de wereldvoetbalbond en de Europese voetbalbond dat een club moet kunnen promoveren en laat de competitiehervorming dat niet toe voor onder andere Beerschot-Wilrijk. Als de Antwerpse derdeklasser dit seizoen kampioen wordt, gaat de club niet naar de tweede klasse, omdat die verdwijnt. De nummers twee tot en met acht uit de huidige tweede klasse en één degradant uit de eerste klasse gaan vanaf volgend seizoen de reeks ‘Betaald Voetbal 1B’ vormen. Daaronder komt de ‘1e klasse Amateurs’. Die wordt gevuld met de laatste negen ploegen uit de huidige tweede klasse, de eerste twee uit elke reeks van de huidige derde klasse plus nog drie derdeklassers uit de eindronde. Dus speelt Beerschot-Wilrijk volgend seizoen in het beste geval in de ‘1e klasse Amateurs’. De hamvraag dan is of een overgang van de huidige derde klasse naar de nieuwe ‘1e klasse Amateurs’ een promotie is.

Op het Kiel voeren bepaalde mensen aan dat Beerschot-Wilrijk vandaag op het op twee na hoogste niveau voetbalt en dat volgend seizoen de ‘1e klasse Amateurs’ ook het op twee na hoogste niveau zal zijn, onder ‘Betaald Voetbal 1A’ en ‘Betaald Voetbal 1B’. Dus: geen promotie, zeggen zij.

Anderen stellen dan weer dat Beerschot-Wilrijk volgend seizoen in die ‘1e klasse Amateurs’ zou terechtkomen tussen betere teams, namelijk huidige tweedeklassers, en dat er dus wél sprake is van promotie.

Tussenstapje nodig?

Pikant detail: eind oktober liet Urbain Spaenhoven, de trainer van Beerschot-Wilrijk, in Sport/Voetbalmagazine verstaan dat hij bij het tweede kamp hoort. Door toen te zeggen dat hij een overgang naar de ‘1e klasse Amateurs’ wel als een promotie beschouwt, ging Spaenhoven in tegen het bestuur op het Kiel en liet hij eigenlijk ook verstaan wat hij vindt van de strijd die de top van de club nu voert.

In essentie legt deze zaak bloot dat er op het Kiel twee strekkingen zijn. De ene wil na het faillissement van 2013 en de heropstart in eerste provinciale zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. Na twee promoties op rij vreest die strekking dat de competitiehervorming nu de scheut van Beerschot-Wilrijk kan breken. De andere strekking, waartoe dus Spaenhoven behoort, gelooft veeleer in een gestagere terugkeer en vindt een tussenstapje in de ‘1e klasse Amateurs’ welgekomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content