Mario Balotelli: excentriek toptalent

© Reuters

Met twee doelpunten schoot Balotelli Italië naar de EK-finale. De omstreden spits is een toptalent, maar zijn nevenactiviteiten halen te vaak de media. Een portret.

Met twee prachtige doelpunten schoot Mario Balotelli Italië tegen Duitsland naar de finale van het EK. De omstreden spits is een toptalent, maar zijn nevenactiviteiten halen te vaak de media. De pers smult van ‘Super Mario’ en vergelijkt hem met extravagante oud-spelers zoals Eric Cantona of Paul Gascoigne. Portret van een enfant terrible.

Mario Balotelli heeft de reputatie een moeilijk karakter te hebben en eigenwijs te zijn. Dat leverde al een aardig lijstje met conflicten op en toch is Balotelli, wiens kapsels even excentriek zijn als zijn houding, nog altijd maar 21.

De Italiaan weet van zichzelf dat hij geen doordeweeks figuur is. “Ik ben anders, ik ben Mario”, is zijn simpele verklaring. Al van jongs af heeft hij een speciaal karakter, beweert zijn stiefzus Christina, met wie hij een goede band heeft. “Mijn broer is verlegen maar wil tegelijkertijd het middelpunt van de aandacht zijn. Hij weet wat hij wil en heeft de bijzondere eigenschap om geen druk te voelen.”

Wonderkind

Die druk was er nog niet toen hij zijn professionele loopbaan begon op zijn vijftiende bij de Italiaanse derdeklasser Lumezzane. Enkele jaren later, na een mislukte test bij FC Barcelona, haalde Roberto Mancini het wonderkind naar Inter.

Vanaf dat moment kwam de polyvalente spits vaker in de media. Hij debuteerde snel in het eerste elftal en werd een jaar nadien de jongste Interspeler die scoorde in de Champions League. Met de Nerazzurri werd hij drie keer kampioen en won hij in 2010 de treble: titel, beker en Champions League. Balotelli had niet veel bijgebracht aan het succes. Tijdens zijn in totaal vier seizoenen bij de club uit Milaan scoorde hij slechts 28 keer in 86 wedstrijden.

Kritiek

Het was vooral na het vertrek van mentor Mancini dat Balotelli problemen kreeg in Milaan. Zijn relatie met de nieuwe Portugese succescoach José Mourinho was niet optimaal en The Special One had vaak commentaar op het jonge talent. “Een jonge speler zoals hij kan zich niet permitteren minder te trainen dan Luis Figo of Javier Zanetti”, zei de Portugees. Het seizoen daarop volgde de meest frappante uitspraak van Mourinho over de prestatie van Balotelli: “Hij kwam dicht bij een nul als matchbeoordeling.”

Het ging van kwaad naar erger. Super Mario kreeg ook de eigen fans tegen zich nadat hij op een Italiaanse televisieshow verscheen in een truitje van AC Milan. De aanvaller noemde zich een ‘Milanista’ – iemand bij wie AC Milan na aan het hart ligt – en kreeg na zijn veelbesproken televisiepassage een golf van kritiek over zich heen.

Vlucht naar Manchester City

Hij bood zijn excuses aan maar het was duidelijk dat de relatie tussen speler en fans niet meer ideaal was. Balotelli werd voor enkele weken uit de kern gezet. Toen hij terug mocht meedoen tegen Bologna, hielp hij zijn team prompt mee aan de 3-0 overwinning. Toch kon hij de harten van de Nerazzurrifans niet heroveren.

In de met 3-1 gewonnen halve finale van de Champions League tegen Barcelona gooide een boze Balotelli na het fluitsignaal zijn shirt tegen de grasmat. De Interaanhang viseerde de aanvaller omdat hij een verkeerde pas gaf tijdens een beslissende counter. Hiermee zette hij een domper op de feestvreugde. Hij had de fans zo kwaad gemaakt dat een kleine groep heethoofden hem fysiek probeerde aan te vallen na de wedstrijd.

Niet alleen de fans, maar ook zijn ploegmaats en coach Mourinho keerden zich tegen hem. Een en ander leidde ertoe dat Mancini in de zomer van 2010 zijn kans schoon zag om zijn poulain terug onder zijn vleugels te nemen bij Manchester City.

Racisme

De loopbaan van Super Mario liep, net zoals zijn jeugd, niet van een leien dakje. Het publiek in Italië was daar grotendeels verantwoordelijk voor. Hoewel Balotelli zichzelf Italiaans voelde en dolgraag voor de nationale ploeg wou uitkomen, dachten de fans daar anders over. In een wedstrijd tegen Juventus begonnen Juvefans ‘zwarte Italianen bestaan niet’ te zingen.

Intervoorzitter Massimo Moratti was niet te spreken over de spreekkoren en noemde het gedrag van de fans een schande. Toenmalige Juventusvoorzitter Giovanni Cobolli Cigli veroordeelde de gezangen ook. Zijn team werd gestraft door de bond en moest een thuiswedstrijd zonder publiek afwerken.

Het was niet enkel op verplaatsing onveilig voor Balotelli. In de buurt van het stadion Giuseppe Meazza van Inter was er in graffiti een racistische slogan gespoten: ‘Je bent geen echte Italiaan, je bent een zwarte Afrikaan.’ Gelukkig was Balotelli eigenwijs genoeg om niet te reageren op die racistische uitlatingen.

Trainer straffen

Maar dat wil niet zeggen dat hij zich onberispelijk gedroeg. Kwatongen beweerden zelfs dat zijn vermogen om problemen aan te trekken even groot was als zijn voetbaltalent. Op zijn zevende werd hij bij een jeugdteam buiten gegooid om disciplinaire redenen en ook bij zijn eerste club Lumezanne was hij niet onbesproken.

“Toen hij jonger was wou hij nooit vieren omdat scoren zijn job was”, vertelde zijn ex-trainer Michele Cavelli bij Lumezzane in april in Sport/Voetbalmagazine. “Hij zei dan: ‘Ik vier wel als ik in de Champions Leaguefinale scoor.’ Ooit had ik hem op de bank gelaten toen hij dertien was. We stonden 0-1 achter en ik liet hem invallen. Hij dribbelde de hele verdediging en scoorde de gelijkmaker. Nadien deed hij net hetzelfde maar trapte hij de bal voor een open doel naast. Toen ik vroeg of hij dat had gedaan om mij te straffen, glimlachte hij gewoon.”

Zwarte kerstman

Balotelli was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Van zodra hij bij Manchester City kwam, doken de verhalen over disciplinaire problemen weer op, zowel in goede als in slechte zin. Vanuit zijn raam had hij bijvoorbeeld een dartspijl gegooid naar een jeugdspeler van City, zonder hem evenwel te verwonden. Hij had ook een ongeluk met zijn sportwagen, ook hier gelukkig weer zonder slachtoffers.

Bijna een jaar later stak hij vuurwerk af in zijn kamer waardoor zijn huis bijna afbrandde. Ironisch genoeg werd het enfant terrible enkele dagen later het gezicht van de campagne voor het veilig gebruik van vuurwerk op Bonfire Night, een Britse feestdag waarop vuurwerk centraal staat.

Maar het wonderkind stond ook garant voor vrolijk makende anekdotes. Eind vorig seizoen zag Balotelli tijdens een training een jongen aan de kant staan die zijn handtekening vroeg. De aanvaller vroeg of hij niet op school moest zijn, waarop de jongen verklaarde aan zijn idool dat hij spijbelde voor pesters. Balotelli reed prompt met de spijbelaar naar diens school en confronteerde de pestkop met het verhaal. Hij ging zelfs naar de schooldirecteur om het voorval te melden. “Balotelli heeft nu eenmaal een hekel aan pestkoppen”, verklapte een anonieme bron aan BBC. Voor de supporters was er een nieuw idool opgestaan.

Als dat niet de doorslag gaf voor de fans, dan was het wel het weekend van de 1-6-zege tegen stadsgenoot Manchester United. Hij maakte de openingstreffer en liet een T-shirt zien waarop de vraag ‘Why always me?’ – Waarom ik altijd? – stond. Een leuke knipoog naar de pers die hem maar al te graag in het nieuws brengt. De dag na die historische zege werd hij gesignaleerd in het stadscentrum van Manchester. Volgens de geruchten reed hij in zijn Bentley rond en gaf hij een high five aan elke Cityfan die dat wou.

De strafste roddel dateert ongetwijfeld uit de laatste kerstperiode. Geruchten deden de ronde dat de Italiaan zich had verkleed als kerstman en geld aan het uitdelen was op straat. Coach Mancini kon het gerucht niet bevestigen noch ontkennen aan BBC.

Onzekere toekomst

Hoewel de fans dol zijn op zijn fratsen, lijdt zijn voetbalcarrière eronder. De Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli liet de aanvaller begin dit jaar uit zijn selectie na een zoveelste domme fout. “Ik wil geen spelers die gefrustreerd lijken”, zei de coach.

Ook Roberto Mancini heeft het soms moeilijk met het wispelturig gedrag van de spits. Hij weet dat de speler een toptalent is, maar zijn nevenactiviteiten halen te vaak de media. Zoals bijvoorbeeld de dag voor de thuiswedstrijd tegen Bolton toen Mario in een striptent in Liverpool werd gespot om half drie ’s morgens. De Italiaanse coach bestrafte zijn poulain toen met de hoogst mogelijke boete.

“Ik hoop dat hij volwassen wordt”, zei de trainer vervolgens aan de Daily Mail. “Hij zet zijn toekomst op het spel. Ik heb veel geduld met hem, ik denk gewoon dat hij snel verveeld is. Hij is zijn eigen grootste vijand en ik hoop dat hij nu eindelijk eens leert van zijn fouten. Als je een professional bent, weet je dat je niet kan gaan stappen tot een kot in de nacht. Hij moet dat begrijpen. Mario is nu nog erg jong, maar op je 25e of 26e is het anders. Als je dan geen goed privéleven hebt, kan je niet presteren op het hoogste niveau. Misschien is een huwelijk wel de beste oplossing. Dit hoort bij de leeftijd van Mario, maar na honderd keer hoop je toch dat hij eens gaat begrijpen dat dit niet kan”, sakkerde Mancini. (MSA)

Hoe ‘Super Mario’ aan zijn bijnaam kwam

De link tussen het Nintendoboegbeeld en de spits was voor de supporters snel gelegd. Maar Thomas Barwuah, Mario’s biologische vader, beweert dat de bijnaam Super Mario al op jonge leeftijd werd verzonnen. “Ik was op bezoek bij een vriend en Mario was net buiten gaan spelen. Hij kwam doorweekt van de regen binnen, maar bleef desondanks lachen en grappen maken. ‘Jij bent echt ‘Super Mario’, zei mijn vriend tegen hem. Zo is de bijnaam ontstaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content