‘Mangala is perfect voor de Premier League’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De bij Standard opgeleide Eliaquim Mangala speelt de pannen van het dak bij FC Porto, dat het in de kwartfinales van de Europa League tegen Sevilla opneemt. Zijn naam wordt in verband gebracht met een resem topclubs.

In de zomer van 2011 zag Standard zowel verdediger Eliaquim Mangala (23) als aanvoerder Steven Defour naar FC Porto vertrekken. Voor de beloftevolle Mangala werd bijna zes miljoen euro op tafel gelegd. De Fransman werd opgeleid bij Standard en woonde vijftien jaar in België.

Bij de Rouches manifesteerde Mangala zich als een timide jongen naast, maar een stormram óp het veld. In eerste instantie werd hij bij de A-ploeg nog gebarreerd door Dante en Onyewu, maar vanaf het seizoen 2009/2010 werd hij een vaste waarde bij de Luikenaars.

Chef van de verdediging

In zijn eerste seizoen bij Porto bleek de aanpassing niet evident: Mangala speelde slechts sporadisch en werd ook afgeremd door blessures. “Maar nu is hij de chef van de Portoverdediging”, stelt voetbalcommentator Jeroen Van Haute, die namens Belgacom TV de Portugese competitie volgt. “Zeker nadat Otamendi tijdens de afgelopen winterstop verkocht werd aan Valencia.”

Ondanks een minder seizoen van Porto houdt Mangala zijn hoge niveau aan, weet Van Haute: “Hij speelt al twee seizoenen bijzonder sterk. Enkel uitvoetballend moet hij nog verbeteren en hij moet leren minder gele kaarten te pakken.”

“Bovendien is hij offensief van waarde: hij pikt geregeld zijn goaltje mee op standaardsituaties. Op hoekschoppen of vrije schoppen merk je dat er altijd naar hem of Jackson Martínez gezocht wordt.”

Les Bleus

De goede prestaties van Mangala ontgingen ook Frans bondscoach Didier Deschamps niet: vorige zomer debuteerde hij bij Les Bleus in een oefeninterland tegen Uruguay. Samen met Raphaël Varane (Real Madrid) moet hij bij Frankrijk het verdedigingsduo van de toekomst worden.

Intussen is het maar de vraag hoe lang Mangala nog voor Porto zal spelen, zijn naam wordt immers al maanden in verband gebracht met een resem topclubs. Juventus, Manchester United, Manchester City en Barcelona zouden hem al gescout hebben.

Voor David Moyes is hij – volgens Britse én Portugese media – prioriteit nummer één om het vertrek van Nemanja Vidic op te vangen bij Man U. “Zijn fysieke stijl zou in ieder geval perfect bij de Premier League passen”, beaamt Van Haute.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content