Malanda wil oplossing met Zulte Waregem

© BELGA
Pierre Bilic

Junior Malanda heeft zijn contract bij Zulte Waregem niet eenzijdig opgezegd om een verbeterd contract te bekomen, maar omdat Zulte Waregem te weinig respect toonde door financieel het onderste uit de kan te eisen bij een transfer.

Dat zegt althans de familie van Malanda, met vader Malanda op kop. In december wilde Fulham Zulte Waregem vier miljoen euro betalen en had het voor de speler een lucratief vijfjarig contract klaarliggen. Zulte Waregem vond het Engelse voorstel onvoldoende.

Later vernam de speler dat Zulte Waregem aan een deal met het Italiaanse Udinese werkte. Udinese zou aan Zulte Waregem om en bij de zes miljoen hebben willen betalen maar voorzag een contract aan mindere voorwaarden voor de speler, die niet op de hoogte was van de besprekingen met de Italiaanse club. Dat vond de familie “een gebrek aan respect en een vorm van misbruik”, waarop de speler zijn contract verbrak en de wet van ’78 inriep.

De Italiaanse piste liep via Mogi Bayat. Malanda’s manager is Didier Frenay die deel uitmaakt van het organigram van tweedeklasser Roeselare en er een uitstekende band heeft met sportief directeur Luc Devroe (ex-Club). Net bij dat Roeselare traint Malanda mee.

Intussen heeft Zulte Waregem juridische stappen gezet tegen de entourage van Malanda. Op het advocatenkantoor van Luc Misson waarschuwt Gregory Ernes dat de FIFA onwettig handelt wanneer ze spelers die hun contract verbreken sportieve en financiële sancties oplegt.

Specialisten zijn ervan overtuigd dat een speler die met een sanctie wordt bedreigd en daarover de FIFA een proces aandoet dat ook gegarandeerd wint. Liever dan de zaak op de spits te drijven willen Frenay en Malanda een akkoord met Zulte Waregem. Op basis van de bedragen voorzien volgens de wet van ’78 zou de fusieclub tussen 50.000 en 100.000 euro ontvangen. Weinig voor een club die graag één miljoen wil van een Belgische gegadigde, of meer van een buitenlandse club. Anderlecht heeft interesse maar houdt zich aan het gentlemen’s agreement van eersteklasseclubs om geen spelers over te nemen die de wet van ’78 inriepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content