Lineker: ‘WK-kwalificatie wordt lastig voor Engeland’

© Reuters

Gary Lineker, presentator van Match Of The Day en Engels ex-international, is bezorgd over de Engelse nationale ploeg.

In hun laatste kwalificatiewedstrijd in en tegen Oekraïne van 10 september speelde Engeland 0-0 gelijk. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson gaat in groep H aan de leiding maar heeft slechts 1 punt voorsprong op Oekraïne en Montenegro.

Op 11 en 15 oktober werkt Engeland twee thuiswedstrijden af, tegen Montenegro en Polen.

Volgens Lineker moeten de Engelsen dringend een niveau hoger schakelen, zo zegt hij in een uitgebreid interview met The Guardian. “Onze passing was niet goed in de laatste wedstrijd, maar er is gelukkig wel een duidelijke spirit aanwezig in de ploeg en tactisch zit het zeker snor.”

“Ik hou van het 4-3-3 systeem omdat het de ploeg meer diepte en flexibiliteit geeft. Tegen Oekraïne hadden de meeste spelers een offday, maar het is iets dat we vaker zien in de nationale ploeg. Ik begrijp niet waarom.”

Overgangsfase

Lineker zegt dat de nationale ploeg vroeger beter was. “We zitten in een overgangsfase. De ‘gouden generatie’ nadert de pensioengerechtigde leeftijd en de jonge generatie is nog te onervaren. Ik zie wel veel potentieel in Jack Wilshere. Maar enkel Wayne Rooney is op dit moment een echte wereldspeler. Dan moet het bij hem wel goed draaien. Je hebt op dit moment vijf of zes spelers nodig die in hun topperiode zitten.”

“Ik hoop dat we ons kwalificeren, maar met deze kern zal het niet eenvoudig zijn, al heb ik wel het volle vertrouwen in onze bondscoach Roy Hodgson.”

Cruijff

Lineker heeft het ook over een van zijn vroegere coaches bij Barcelona, namelijk legende Johan Cruijff.

“Onder Cruijff speelde ik bij Barça op de vleugel, waardoor ik uiteindelijk mijn plek in het team verloor. In die dagen mocht je maar twee buitenlandse spelers opstellen, en wanneer er een nieuwe coach komt, wil hij zijn eigen spelers inpassen.”

“Maar toch niets dan lof voor die man. Hij was een geniale coach. Alles draaide om balbezit. Het is toen dat de ‘Barcelonalegende’ eigenlijk van start is gegaan. Ik heb enorm veel van hem geleerd. Cruijff was ook altijd de beste speler op training, hij was echt ongelofelijk.” (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content