Lierse niet langer een vzw

© IMAGEGLOBE

Als de raad van bestuur van Wadi Degla in Egypte donderdag zijn fiat geeft, is Lierse vanaf zaterdag geen vzw meer, maar een cvba, de structuur waarmee in het profvoetbal bijvoorbeeld ook OH Leuven werkt.

Eerst overwoog Lierse de omzetting in een nv-structuur, zoals bijvoorbeeld Anderlecht, maar toen dat lang aansleepte, stelde CEO Jesse De Preter in november aan de raad van bestuur voor om te opteren voor de cvba-structuur.

By-pass-operatie
“In plaats van een harttransplantatie doen we een by-pass-operatie”, legt De Preter het verschil in algemene bewoordingen uit. “In tegenstelling tot voor de omvorming tot een nv hebben we daarbij geen toestemming nodig van de dienst voorafgaande beslissing van het Ministerie van Financiën, er vindt ook geen overdracht van patrimonium plaats. En het wordt makkelijker om nieuwe aandeelhouders binnen te halen.”

In eerste instantie zullen de aandelen in handen zijn van twee aandeelhouders, beide onderdelen van de overkoepelende Egyptische holding Wadi Degla.

Om vooruit te geraken, kan de club niet anders, zegt De Preter: “Stel dat we verbouwingen aan het stadion willen uitvoeren: dan riskeren we als vzw van de banken geen krediet meer te krijgen. In een andere bedrijfsvorm kan je daar iets tegenover stellen.”

Volgens hem gaan alle Belgische profclubs op korte termijn verplicht worden af te stappen van de vzw-structuur die vooral interessant blijft om fiscale redenen.

Schuld omgezet in aandelen

Wat verandert de nieuwe structuur voor de precaire financiële situatie van Lierse? De Preter: “Lierse heeft twee problemen, waarvan er door deze omzetting één opgelost raakt. Aan het structureel exploitatietekort – te hoge uitgaven, te lage inkomsten – verandert de nieuwe financiële structuur niets: dat los je op door de kosten te drukken en de inkomsten te verhogen.

“Het tweede probleem is de uitstaande schuld van 27,8 miljoen euro: een kleine schuld naar de leveranciers, de schuld naar de stad, waar we nog de helft van de lening moeten aan terugbetalen (anderhalf miljoen van de drie miljoen euro) en de 25 miljoen euro schuld aan Wadi Degla. Die laatste schuld wordt nu omgezet in aandelen.” (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content