KV Turnhout mikt nog op promotie

© BELGA

Derdeklasser KV Turnhout, waar eigenaar Maged Samy bijna een hele ploeg Egyptenaren stalde, kan na een 15 op 15 nog op een plek in de eindronde hopen.

Derdeklasser KV Turnhout, waar eigenaar Maged Samy bijna een hele ploeg Egyptenaren stalde, kan na een 15 op 15 nog op een plek in de eindronde hopen.

Na 22 speeldagen oogde de toestand van KV Turnhout in derde klasse A hopeloos met één gewonnen wedstrijd, drie gelijke spelen en veertien verloren matchen. Daarop liet Maged Samy (tevens voorzitter van SK Lierse) spelers van zijn Egyptische profploeg Wadi Degla opdraven. Na het duel op Ronse haalden ze 15 op 15. Meteen lijkt niet alleen de redding haalbaar, ook een plaats in de eindronde met kans op promotie naar tweede komt dichtbij.

“Natuurlijk was ik verrast toen Maged Samy mij vroeg om Turnhout te redden”, zegt de Egyptische trainer Hesham Salem Zakarya, die Wadi Degla op vijf jaar tijd van vierde naar eerste klasse bracht.

“Maar Samy is de Godfather, naar hem luister je, ook al waren er geruchten dat de competitie in Egypte zou hervatten. Ondertussen is de heenronde er afgewerkt. Wadi Degla, dat tien spelers kocht en voor het overige de kaart van de jeugd trekt, staat op de laatste plaats maar kan zich nog redden via de eindronde.”

“Zowel de spelers als de staf zagen Turnhout als een nieuwe uitdaging. We hebben de Belgische derde klasse onderschat. Racing Mechelen, Geel en Rupel Boom zijn in Egypte potentiële tweedeklassers en komen er zelfs in aanmerking voor de hoogste afdeling”, zegt Zakarya verder nog in Sport/Voetbalmagazine.

Kritiek

De Egyptische trainer kreeg ondertussen ook al een pak kritiek te verwerken omwille van zijn selectiepolitiek. De eerste ploeg van KV Turnhout telt amper nog Belgen, en ook bij de jeugdploegen trokken veel Belgische spelertjes weg naar concurrent FC Turnhout. “Dat ik geen jongeren opstel?,” verweert Zakarya zich, “geef me een goede Belgische jeugdspeler en ik geef hem een kans. Trouwens, waar waren die jongeren vooraleer ik het heft in handen nam?”

Paul Franken, nu nog jeugdcoördinator, maar straks bij FC Turnhout, is niet onder de indruk. “Het regionale karakter van KV verdwijnt. Zestig Belgische spelers van de U9, U10 en U11 maken de overstap naar FC. Indien de bond niet ingrijpt – KV nationaal laat spelen en FC gewestelijk – dan ga je de gekste resultaten krijgen waar niemand beter van wordt.” (EM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content