KV Mechelen: proper spel, karige beloning

© BELGAIMAGE

Als Anderlecht – en Hein Vanhaezebrouck – op bezoek komen in het AFAS Stadion, vergeten ze bij KV Mechelen eventjes de mindere competitiestart.

‘We hebben duidelijk nog niet het elan te pakken van vorig seizoen. Dat moeten we durven stellen zoals het is’, onthulde doelman Colin Coosemans, nadat hij met een assist voor de 2-2-gelijkmaker van Elias Cobbaut zorgde bij Royal Excel Mouscron na een 2-0-achterstand. ‘We hadden binnenskamers een bepaald doel vooropgezet tijdens de voorbereiding: evenveel punten halen als vorig seizoen, 48 dus. Normaal is dat altijd genoeg voor play-off 1. Nu moeten we dat strijdplan eventjes opzijzetten en proberen het succesrecept van vorig seizoen terug te vinden.’

Dominant spel

Daarmee raakte de goalie de kern van de zaak. In het seizoen 2016/17 won KV Mechelen zeven keer met een doelpunt verschil, Coosemans zelf kroonde zich tot de koning van de clean sheets. Want in de 28 wedstrijden die de gewezen jeugdinternational afhaspelde, incasseerde hij in de helft van de duels geen tegentreffer. In totaal werd het seizoen afgesloten met 19 clean sheets.

Wanneer we de negen tegenstanders van dit seizoen vergelijken met die van een jaargang geleden, en promovendus Antwerp gemakshalve vervangen door degradant Westerlo, dan oogt het rapport anders: toen werd 13 op 27 gehaald, nu 8 op 27.

Yannick Ferrera gebruikte sinds de competitiestart al twintig spelers, de altijd ambitieuze coach wilde deze campagne eigenlijk graag een accentverschuiving toepassen. Dominant voetbal opleggen aan de tegenstander via spelen op balbezit, in plaats van zijn verdedigers lange ballen te laten lanceren richting snelle spitsen (zoals Nicolas Verdier vorig seizoen), of veel duels in de middenstrook. Waarom niet wat meer attractiviteit? Zo oordeelde de romanticus en het voetbaldier in de Spaanse Belg.

We moeten opnieuw in die flow geraken die ervoor zorgde dat we boven onszelf uitstijgen

Colin Coosemans

Kwetsbaar

Waar knelt het schoentje dan? Dat blijkt al sinds de voorbereiding: fitheid. Niet alleen door de blessures van spelbepalende jongens als Mats Rits, Seth De Witte en Ahmed El Messaoudi, maar ook vanwege de inpassing van Rob Schoofs, Andy Kawaya en Nicklas Pedersen, die duidelijk wedstrijdritme en speelminuten ontbeerden.

Kwam daar nog bij dat Dimitrios Kolovos pas vorige week, na zeven maanden inactiviteit door een kruisbandletsel, zijn wederoptreden kon maken in een oefenwedstrijd. De Griek kan een lacune opvullen, omdat hij als tweede aanvaller in de rug van een targetman stevig weegt door zijn infiltratiekracht en opportunisme.

Ook de papiermolen van de Kroatische rechterverdediger Ivan Tomecak (eind augustus binnengehaald van het Saoedische Al Nasr Riyadh) sleept langer aan dan voorzien. Faycal Rherras kampte dan weer met aanpassingsproblemen en overgewicht, waardoor op vraag van de spelersgroep Laurens Paulussen van de B-kern opnieuw werd overgeheveld naar de profselectie. Die viel tegen STVV meteen bevredigend in. De offensief ingestelde back moet de concurrentie aanscherpen, want in zijn laatste contractjaar vertrekt de 27-jarige Antwerpenaar vermoedelijk in januari naar een nieuwe werkgever.

Door het beginnen spelen met een hoge pressing toonde KV Mechelen zich echter bijzonder kwetsbaar in de omschakeling. Het gevolg was dat het team in maar liefst zeven van de negen tot nu toe afgewerkte competitieduels op achterstand kwam. Onder andere op basis van de passie die Ferrera predikt en het enthousiasme dat hij teweegbrengt, kon er op inzet uiteindelijk nog telkens – tot vijfmaal toe – een gelijkspel worden afgedwongen. Pas bij de eerste thuiszege en de eerste clean sheet, tegen STVV, werd er opnieuw geopteerd voor het succesrecept van vorig seizoen: een middle press, op basis van een betere organisatie, met minder ruimte en kortere linies, om zo dreigender te kunnen zijn op de tegenaanval.

Efficiëntie

Proper spel, karige beloning. Zo kan je tot nu toe de afgelopen speeldagen samenvatten. In het eigen stadion tegen Antwerp verzamelde YR KV Mechelen de beste kansen, maar ging het alsnog met 1-2 onderuit. Ook tegen staartploeg KV Oostende domineerde het van begin tot einde, maar stond er na negentig minuten een 1-1-eindstand op het scorebord.

‘We moeten opnieuw in die flow geraken die ervoor zorgde dat we boven onszelf uitstijgen en een tegenstander zich afvraagt: ‘hoe gaan we hier ooit kunnen scoren?”, poneert Coosemans.

Om het probleem van de huidige efficiëntie te illustreren, kan je Yohan Croizet als symbool vooruitschuiven. De Franse offensieve middenvelder brengt iets extra’s met zijn kwaliteitsvolle balbehandeling en overzicht, alleen resulteert dat momenteel niet in doelpunten en assists. Na negen speeldagen staat de teller van de 25-jarige strateeg, die als opvolger van Sofiane Hanni wordt beschouwd, op nul.

Bovendien beschikt YR KV Mechelen voorin ook nog niet over een echte killer, door de grillige vormcurve van Ganvoula, ‘joker’ Pedersen en Drazic. Enkel Bandé toonde al zijn potentieel met vier treffers in amper vijf duels, maar zit nog in volle ontwikkeling.

Intern beseffen ze ondertussen goed dat overhaasting op alle vlakken uit den boze is. De rust behouden, dat staat voorop. ‘Van nervositeit is absoluut geen sprake’, weet Ferrera. ‘Er heerst een grote honger, bij iedereen. We hebben nog genoeg werk op de plank. Nooit klagen en altijd bereid zijn om de ploeg te helpen. Dat zijn onze waarden en die van onze fans.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content