Kindermans: ‘Tielemans is de Kompany van nu’

© IMAGEGLOBE
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Sport/Voetbalmagazine brengt deze week een reportage over de jeugdwerking van Anderlecht. Meer dan ooit zet paars-wit in op de eigen jeugd. Twee spelers krijgen een speciale vermelding: Jordan Lukaku en Youri Tielemans.

De ene is pas negentien geworden en niet nieuw meer, maar hij verdween het afgelopen seizoen onverwachts van de radar.

“Ik ben een groot verdediger van Jordan Lukaku”, vertelt Jean Kindermans, technisch directeur van de Anderlechtse jeugd. “Telkens als ik in het buitenland ben, wordt hij een groot talent genoemd. Hier zijn al Europese topclubs geweest voor hem, wat niet veel jeugdspelers kunnen zeggen.”

“Jordan zal zeker speelgelegenheid krijgen, maar dan moet hij er nu voor zorgen dat de trainers niet meer om hem heen kunnen door iedere dag kwaliteit te tonen op de training en in zijn geval ook naast het veld. Stiptheid, humeur en gedrag zijn nog werkpunten. Ik weet dat hij met zijn vak bezig is, maar soms wordt hij nog gepercipieerd als nonchalant.”

“Ik blijf ervan overtuigd dat hij een moderne, aanvallende linksachter kan worden. Alleen mag hij niet vergeten dat er voor een linksachter ook nog zoiets is als een verdedigende taak, positiespel en concentratie. Ook één tegen één en in zijn kopspel kan hij nog vorderingen maken.”

De nieuwe Kompany

De andere is pas zestien geworden in mei. Woont in Sint-Pieters-Leeuw, is tweetalig, heeft een multiculturele achtergrond, voetbalt sinds hij uit de pampers is bij Anderlecht, en maakt al enkele jaren deel van het Purple Talents-project.

Jean Kindermans: “Youri Tielemans is naar mijn bescheiden mening absolute top zoals ook Januzaj en Musonda dat waren. De ene zijn we kwijtgespeeld aan Manchester United, de andere aan Chelsea. Ik kan nu al zeggen: Tielemans moet dit seizoen minuten krijgen, maar op het gepaste moment.”

“De staf van de A-ploeg heb ik gezegd dat ik die jongen voetbaltechnisch bijna niets meer kan bijbrengen. Hij kan alles wat een toekomstig topvoetballer moet kunnen. Dat hij nu dag in dag uit gaat trainen met gasten die soms tien jaar ouder zijn, zal zijn snelheid van uitvoering nog de hoogte injagen en hem ook fysiek sterker maken.”

“Ik vergelijk hem graag met Axel Witsel. Of je die nu op zes, acht of tien zet: hij zal altijd minstens een zeven halen. Tielemans ook. In momenten van dominantie kan hij links of rechts van een verdedigende middenvelder een tweede tien zijn, in momenten dat je onderligt een tweede zes. Een uitstekende voetballer én een puur Anderlechtproduct. Hij is de Vincent Kompany van nu.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content