‘Kans voor Yves Vanderhaeghe om te tonen wat hij kan’

© BELGA

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over het WK veldrijden, KV Oostende en het einde van de wintermercato.

S/VM: Wat overheerst na dit turbulente weekend in het veldrijden: euforie om de wereldkampioenentrui voor Wout Van Aert of ontsteltenis om de mechanische doping van Femke Van den Driessche?

Jacques Sys: “Ik vrees helaas het tweede. Steeds weer slaagt de wielersport erin zichzelf in diskrediet te brengen. Net wanneer je denkt dat het dopingprobleem min of meer onder controle is -ook al blijft dat in historisch perspectief moeilijk te geloven- duikt dit geval op. Het gerucht circuleerde natuurlijk al langer dat er op deze manier fietsen elektronisch worden aangedreven en door deze affaire zal dat, net zoals bij het doping, een lange strijd worden voor de geloofwaardigheid van de sport. Iemand als Paul Herygers startte de verdachtmakingen nu al: volgens hem worden enkel de kleine garnalen aangepakt en blijven de grote vissen buiten schot. Maar wie zijn dan die grote vissen?!”

“Wat mij misschien nog meer frappeerde was de hypocrisie nadien. Die uitleg van dat meisje kan je toch echt niet geloven. Heb dan tenminste de moed om je fout toe te geven! Maar dan komen aanzetten met een verhaal dat de fiets daar door iemand anders gezet werd… nu, haar entourage heeft daar wellicht een grote invloed in.”

“Hoe dan ook mag dit niet afleiden van de prachtprestatie van Wout Van Aert dit weekend. Want het moet voor de organisatie om te huilen zijn dat dit gebeurt net wanneer we één van de mooiste WK’s te zien kregen in de geschiedenis van het veldrijden. Ook bij de beloften en de vrouwen waren de wedstrijden zeer beklijvend. Topsport van de bovenste plank. Het is ook een mooie overgang van de oude naar de nieuwe generatie. Na het afscheid van Sven Nys staan er met Wout Van Aert en zijn antagonist Mathieu van der Poel twee figuren klaar die de toekomst van het veldrijden garanderen. Ze ontlopen elkaar niet veel qua intrinsiek talent, zij zullen de komende jaren domineren.”

S/VM: Herfstkampioen KV Oostende start na de winterstop met 2 op 9, is het sprookje over?

Jacques Sys: “Het frisse in hun spel is in ieder geval weg en ze slagen er niet in het ritme weer op te pikken na een welgekomen winterstop. Het is verontrustend dat ze thuis niet kunnen winnen van Waasland-Beveren en Moeskroen, en daarin ook zes goals tegenkrijgen. De verdediging rammelt, de stille draaischijf Siani presteert minder en ook voorin loopt het stroever. Wie PO1 ambieert, mag in die thuiswedstrijden niet met punten morsen. Zeker omdat ze nog een lastig programma hebben in het slot van de reguliere competitie én omdat Standard nadert.”

“Voor Yves Vanderhaeghe wordt dit een kans om te tonen wat hij als trainer in zijn mars heeft. Want resultaten op korte termijn neerzetten is één ding, eigenlijk hoor je een trainer te beoordelen op lange termijn. Kan hij daarin een constante aanhouden? Het zal voor hem geen eenvoudige opdracht worden om KVO weer in het ritme van voor de winterstop te krijgen.”

S/VM: De wintermercato zit er op. Welk is voor jou de opmerkelijkste transfer geweest van de voorbije maand?

Jacques Sys: “Gent heeft zich in de breedte goed versterkt, maar wie volgens mij de beste zaken heeft gedaan tijdens deze winterstop is Standard. Edmilson, Boschilia, Kosanovic en vergeet Dompé niet. Stuk voor stuk een directe meerwaarde. Victor Valdés was de meest spraakmakende transfer, maar een beetje een risico na zijn maandenlange inactiviteit. Tegen OHL bewees de Spanjaard echter dat hij zeker nog een rol kan gaan spelen. Goed gewerkt van Standard dus, straks wacht hen nog PO1 en een bekerfinale.”

“Wat in negatieve zin opvalt: de radeloosheid bij vooral Anderlecht en in mindere mate Club Brugge. Eerst verklaart manager Herman Van Holsbeeck dat ze voldoende gewapend zijn voor de titelstrijd, vervolgens halen ze drie spelers die amper aan de bak kwamen in het voorbije jaar. Djuricic, Galhardo en Buttner zijn allemaal transfers met vraagtekens achter. Net zoals dat vorige winter al het geval was met Marko Marin en Rolando. Je vraagt je af welke strategie daarachter zit. Hetzelfde geldt voor Club Brugge, dat als vervanger voor de falende Leando Pereira opnieuw een jonge Braziliaan haalt voor de spitspositie. De clubs zoeken naar een witte merel… maar die zijn tijdens de winter zeer moeilijk te vinden.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content