Janevski: ‘APOEL scoort bijna altijd’

© IMAGEGLOBE

APOEL Nicosia ontvangt in de kwartfinales van de Champions League het grote Real Madrid. Cedomir Janevski (ex-Club Brugge) was zelf trainer in Cyprus en licht de revelatie van deze CL-campagne door.

“Aan dit succes is de voorbije vier jaar geduldig met en door hem gebouwd”, zegt hij. “Elke transferperiode was er een vlotte communicatie tussen de sportief directeur en de coach, Ivan Jovanovic. Telkens werden de beste spelers behouden en kwamen er hoogstens drie of vier nieuwe bij.”

“Voor Jovanovic is het zijn tweede passage bij APOEL, de eerste keer werd hij ontslagen. Ondertussen werden ze onder zijn leiding twee keer kampioen, wonnen ze de beker en plaatsten ze zich twee keer voor de poulefase van de Champions League. Het is geen toeval.

“Jovanovic wordt intussen genoemd als kandidaat-bondscoach van Servië. Hij is iemand die uitgaat van een strakke organisatie, van collectief ingestelde, gedisciplineerde spelers en van een passing game. Je zal APOEL zelden een bal blind vooruit zien trappen.”

“Hun spel is: aanvallen via de flanken, middenvelders die doorschuiven en op de helft van de tegenstander tikken en geduldig de opening zoeken. In de Cypriotische competitie is er weinig ruimte, want zowat elk team wacht hen op met tien man achter de bal. Veel wedstrijden winnen ze daarom met slechts één doelpunt verschil. Wanneer het op die manier niet lukt, komt de kopbalsterke spits Solari(ex-Lierse, nvdr) er op het einde in en wordt er anders, met flankvoorzetten gevoetbald. Maar tikken is het beste wat ze kunnen.”

Technisch sterk elftal

“Wat er nu in de Champions League met hen gebeurt, is natuurlijk uniek”, weet Janevski. “Dat zegt Jovanovic mij zelf ook. Daar spelen ze minder hoog, heel georganiseerd en compact, maar ze werden nog niet één keer weggespeeld.”

“Misschien werden ze in het begin wat onderschat en ze kenden zeker ook al wat geluk. Maar ze beschikken over twee goede keepers, over goede middenvelders, snelle flankspelers en goede spitsen, creëren altijd kansen en scoren ook op dat niveau bijna altijd.

“Het is een technisch sterk elftal dat ook in balbezit weet wat te doen en met Trickovski, Charalambides, Ailton, Almeida en Manduca over voldoende wisselmogelijkheden op de offensieve posities beschikt. De twee Portugese controlerende middenvelders, Pinto en Morais, zijn mannen met een uitstekende techniek die over de grond voetballen. Samen met Almeida en Trickovski zijn het jongens die in een betere competitie zouden meekunnen”, aldus de Macedoniër. (CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content