Jan Vertonghen is de beste voetballer in Nederland

© IMAGEGLOBE

Rode Duivel van Ajax volgt ploegmaat Theo Janssen op.

Het gaat tegenwoordig snel voor de 25-jarige linksvoetige verdediger. Vertonghen haalde het immers van Feyenoordmiddenvelder Jordy Clasie en zijn Deense teamgenoot Christian Eriksen.

De kleine Vertonghen zette op zesjarige leeftijd zijn eerste voetbalstapjes bij vierdeprovincialer VK Tielrode. Tien jaar later, in 2003, stapt hij over naar Germinal Beerschot. Dankzij het samenwerkingsverband met Ajax verhuist de Oost-Vlaming in 2006 naar Nederland. Hij wordt echter al snel uitgeleend om ervaring op te doen. Bij RKC speelt Vertonghen uiteindelijk twaalf wedstrijden, waarin hij drie keer raak treft.

Voetbaletterbak

Terug in Amsterdam werpt de 20-jarige Vertonghen zich meteen op tot titularis. In het seizoen 2007/08 staat hij als centrale verdediger meer dan dertig matchen in de basis. Ook de seizoenen erna is hij incontournable, al speelt hij op verschillende posities: centraal achterin, als vleugelverdediger en zelfs op het middenveld. Net als bij de Rode Duivels is Vertonghen regelmatig het slachtoffer van zijn eigen polyvalentie. Sinds het vertrek van Luis Suárez richting Liverpool draagt hij wel de kapiteinsband bij de Ajacieden.

Vertonghen verzamelde heel wat prijzen in vijf volledige seizoenen Ajax: twee titels en een beker. Hij werd vorige week ook gekroond tot ‘beste Ajacied’. Hij greep bovendien net naast een andere titel. De Belg strandde immers op de tweede plaats in de verkiezing tot ‘grootste voetbaletterbak’, een minder benijdenswaardige prijs uitgereikt door weekblad Voetbal International. Die podiumplaats had hij vooral te danken aan zijn uitdagend gedrag richting Feyenoordsupporters bij de titelviering eind vorig seizoen.

Voor welk team speelt Jan Vertonghen volgend jaar? Niemand die het antwoord weet. Onze landgenoot staat in de belangstelling van Tottenham. Maar ook Arsenal en Newcastle zijn bijzonder gecharmeerd door de kwaliteiten van Vertonghen. Het contract loopt van de aanvoerder loopt nog tot 2013, maar niemand gelooft dat hij in Nederland blijft. (BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content