‘Jaar na jaar, toernooi na toernooi: opgepakte FIFA-bobo’s sjoemelden voor 150 miljoen dollar’

© Belga Image

Het Amerikaanse gerecht heeft meer uitleg gegeven bij de arrestaties van enkele FIFA-officials in Zürich.

De FIFA-toplui die bij een inval in een hotel in Zürich zijn opgepakt, hebben de internationale voetbalwereld meer dan 20 jaar lang voor in totaal meer dan 150 miljoen dollar (137 miljoen euro) omgekocht, om zo lucratieve deals rond martketing en tv-gelden binnen te halen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch bekendgemaakt op een persconferentie in New York.

‘Ze hebben de internationale voetbalwereld gefraudeerd om hun eigen belangen te dienen en zichzelf te verrijken. Ze deden dat opnieuw en opnieuw, jaar na jaar, toernooi na toernooi’, aldus Lynch, die beloofde de schandalen aan te pakken. ‘Dit is nog het begin van onze inspanningen, niet het einde.’

De minister eist in een volgende fase de uitlevering van de beschuldigden aan de Verenigde Staten, zodat ze daar voor het gerecht kunnen verschijnen.

Het Soccer City-stadion in Johannesburg.
Het Soccer City-stadion in Johannesburg.© Reuters

‘Vandaag zijn de Wereldkampioenschappen voor fraude en we geven de FIFA een rode kaart’, klinkt het bij de Amerikaanse belastinginspecteur Richard Weber.

Zuid-Afrika

Nog volgens Lynch heeft de Wereldvoetbalbond gesjoemeld met de toewijzing van het WK voetbal in 2010 aan Zuid-Afrika. ‘In het toewijzingsproces hebben machthebbers bij de FIFA, zelfs voor zo’n historisch evenement (het eerste WK op Afrikaanse bodem, nvdr.), smeergeld gebruikt om de beslissing van de toekenning aan Zuid-Afrika te beïnvloeden’, verklaart Lynch.

Het is een goede dag voor voetbalfans en voor de strijd tegen corruptie, witwaspraktijken en internationale belastingontduiking

Richard Weber

‘Het gaat slechts om beschuldigingen’, reageert de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse Voetbalfederatie Dominic Chimhavi. “Niemand van ons wordt ondervraagd.’

14 arrestanten

Veertien officials van de FIFA – negen verkozenen en vijf partners – werden woensdagmorgen opgepakt voor verdenking van omkoping en fraude. Hen worden 47 overtredingen ten laste gelegd. Ze riskeren een celstraf tot 20 jaar.

‘Het is een goede dag voor voetbalfans. Zij zouden zich niet moeten bezighouden met ambtenaren die hun sport proberen te frauderen’, aldus Weber. ‘Bovendien is het een goede dag voor de strijd tegen corruptie, witwaspraktijken en internationale belastingontduiking.’

Woensdagochtend werden zeven van de veertien verdachten opgepakt in Zürich, waar vrijdag de FIFA-presidentsverkiezingen worden gehouden. De negen verkozenen die beschuldigd worden, zijn: Jeffrey Webb, vicevoorzitter van de FIFA en voorzitter van de CONCACAF (voetbalfederatie voor landen uit de Caraïben en Midden- en Noord-Amerika); Eduardo Li, lid van het uitvoerende comité van de FIFA en de CONCACAF; Julio Rocha, belast met de ontwikkeling bij de FIFA; Costas Takkas, kabinetsmedewerker van de CONCACAF-voorzitter; Eugenio Figueredo, vicevoorzitter van de FIFA; Rafael Esquivel, lid van het uitvoerend comité van de Conmebol (voetbalbond van Zuid-Amerika); José Maria Marin, lid van het organisatiecomité van de FIFA voor de Olympische Spelen; Nicolas Leoz en Jack Warner, voormalig leden van het uitvoerend comité van de FIFA.

De vijf partners zijn ‘marketeers in de sportwereld die ervan verdacht worden op een systematische manier meer dan 137 miljoen euro aan smeergeld te hebben betaald om lucratieve deals inzake mediarechten en marketing voor grote toernooien binnen te rijven’, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

Zes van de zeven FIFA-ambtenaren die in Zürich zijn opgepakt, hebben een vrijwillige uitlevering aan de Verenigde Staten afgewezen. Dat laat het Zwitserse ministerie van Justitie woensdag weten via een persbericht.

Zes andere personen hebben tussen juli 2013 en mei 2015 al schuldig gepleit in het dossier. Onder hen Charles (Chuck) Blazer, de voormalige secretaris-generaal van de CONCACAF en ex-lid van het uitvoerend comité van de FIFA, en twee zonen van Jack Warner. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content