In Maracana moet het gebeuren: de ontbrekende parel aan de kroon van Lionel Messi

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Als Lionel Messi helemaal uit de schaduw van zijn landgenoot Diego Maradona wil treden en de beste voetballer aller tijden worden, dan moet hij volgens velen Argentinië naar de wereldtitel leiden. Een kans als die van zondag in de WK-finale tegen Duitsland in Maracana krijgt hij mogelijk nooit meer.

Op zijn 27e heeft Lionel Messi bijna alle grote prijzen gewonnen die een speler in zijn carrière kan winnen. Met FC Barcelona zes keer de Spaanse landstitel en de Supercup, twee keer de Spaanse beker, drie keer de Champions League, twee keer de Europese Supercup en twee keer het WK voor clubs. Met Argentinië werd hij olympisch kampioen in 2008 in Peking. En dat dus allemaal in negen jaar tijd.

Bijna alle hoofdprijzen dus, want de enige parel die nog ontbreekt aan zijn kroon is de wereldtitel met Argentinië.

Sommige analisten, onder wie Jan Mulder, vinden Lionel Messi nu al de beste voetballer aller tijden. Anderen zeggen dat de kleine aanvaller nooit de vergelijking met zijn grote voorbeeld Diego Maradona, de Braziliaan Pelé of de Fransman Zinedine Zidane zal winnen als hij er niet in slaagt om Argentinië een keer wereldkampioen te maken, hoeveel prijzen hij ook nog pakt met zijn club.

Eerste finale sinds 1990

Sinds 1990 was Argentinië er nooit dichterbij dan nu. Zondag spelen de Albiceleste in het legendarische Maracanastadion in Rio de Janeiro de WK-finale van het WK 2014 tegen Duitsland. Favoriet zijn de Argentijnen niet, maar voor Messi moet het nu gebeuren. Hij zou er misschien wel al zijn prijzen voor willen inleveren.

‘Wereldkampioen worden lijkt me het mooiste wat er is. Daar droomde ik als kind al van en dat gevoel is nooit verdwenen’, zei Messi vóór de halve finale van het WK tegen Nederland. ‘Ik heb mijn ploeggenoten Xavi, Andrés Iniesta en Gerard Piqué (bij Barcelona, nvdr.) gevraagd hoe het vier jaar geleden voelde om die wereldbeker omhoog te houden. Ze konden het niet uitleggen.’

Diego Maradona
Diego Maradona© Belga Image

Op de afspraak

Net zoals Maradona in 1986 (toen Argentinië in de halve finale België en in de finale West-Duitsland versloeg met 3-2, nvdr.) heeft Messi een groot aandeel in de kwalificatie van Argentinië voor de finale in Rio. In de groepsfase leidde hij zijn land met vier doelpunten langs Bosnië-Herzegovina (2-1), Iran (1-0) en Nigeria (3-2). In de achtste finale tegen Zwitserland (1-0) lag de nummer 10 van Argentinië diep in de verleningen aan de basis van het winnende doelpunt van Angel Di Maria.

Tegen de Rode Duivels en vooral tegen Nederland was hij minder prominent aanwezig, maar in de finale tegen Duitsland doet hij nog mee in de strijd om de Gouden Schoen (als topscorer van het WK) en de Gouden Bal (als beste speler).

‘Maar het gaat alleen om de wereldbeker’, zegt Messi. ‘Als ik Argentinië met mijn doelpunten naar de finale kan helpen, is dat mooi meegenomen.’

Afspraak met de geschiedenis, zondagavond om 21 uur Belgische tijd in Maracana.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content