Hoe Bernardo Silva de nieuwe generaal van Man City werd

© belgaimage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Kevin De Bruyne heeft – helaas – een opvolger: Bernardo Silva (24). De Portugees is het levende voorbeeld dat geduld uiteindelijk loont.

Dat hij een beetje ambetant liep, was het laatste dat we hoorden uit het kamp van Kevin De Bruyne (27). De Drongenaar beleeft een seizoen om van te balen, twee ernstige blessures dreven hem naar de achtergrond.

Zijn stats dit seizoen: slechts in 23 procent van de tijd in de basis bij City. Amper 1 goal en amper 1 procent betrokkenheid bij de doelpunten die de ploeg dit seizoen al maakte. Kwakkelstats voor de generalissimo die City vorig seizoen naar de 100 punten tilde en het aantal goals (in de competitie) naar 106.

En het ergste is: er is ondertussen een nieuwe De Bruyne opgestaan: Bernardo Silva (24). Gehaald om die andere Silva, David (33) op te volgen, maar goed op weg om King Kev van de troon te stoten.

Wachten, dat was het codewoord voor Bernardo Silva gedurende het grootste deel van zijn leven. Opgegroeid in Lissabon, en al als piepkuiken bij Benfica aan de slag gegaan. De bal kleefde wel aan zijn voet, kauwgum was zijn bijnaam, maar het lijf wilde niet groeien. Het kleintje werd fysiek ongeschikt geacht voor topvoetbal.

Typisch eentje die zich via de B-ploeg naar boven moest wurmen, maar toen de fans van Benfica hem daar na goeie prestaties richting A-ploeg schreeuwden, gaf coach Jorge Jesus hem een kans als… linksachter.

Monaco gooide Silva, die 31 minuten in de A-ploeg van Benfica speelde, op zijn 19e een reddingsboei toe; Leonardo Jardim geloofde in zijn talent. Silva kwam eerst op uitleenbasis, daarna definitief. Hij kon er zich doorzetten en zelfs indruk maken. Helaas voor hem niet op het bekende EK van 2016, dat Portugal won; Bernardo stond toen langs de kant met een hamstringletsel.

In de zomer van 2017 ruilde hij Monaco voor Manchester City. Vijftig miljoen dokte Guardiola voor de kleine die tot nieuwjaar amper twee keer in de basis startte en op training geregeld voorwerp van spot was. Ontelbare keren werden zijn schoenen verborgen. Maar wachten is op zijn lijf geschreven en in 2018 startte hij vaker.

Zijn troef: polyvalentie. Net als De Bruyne kan Silva de rol van 8 aan, van 10, van valse 9, maar ook op de flank, als een winger, die naar binnen komt, of de boel breed houdt. Een man van vele oorlogen, altijd goed gezind bovendien, zelfs als hij amper mag meedoen. En: ook top, beschikkend over een fysiek indrukwekkende motor. Onlangs, tegen Liverpool, liep hij bijna 14 km in één wedstrijd.

Geduld wordt beloond. Maximaal profiteert Bernardo Silva van het kl…seizoen van De Bruyne. Een nieuwe generalissimo is opgestaan. Guardiola spaart zijn lof niet, daarom is De Bruyne ambetant. De stats zijn indrukwekkend: veel speelminuten, altijd fit, betrokken bij 15 procent van de goals. Dezer dagen ongetwijfeld aanwezig op belangrijke afspraken.

Te beginnen zaterdag de halve finale van de FA Cup (tegen Brighton) en daarna het dubbele duel met Tottenham in de Champions League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content