Higuaín: ‘Je bent pas slecht wanneer je niet scoort’

© BELGAIMAGE

Gonzalo Higuaín treft deze zaterdag met Juventus zijn ex-club Napoli, die hij onder een fluitconcert verliet om zijn prijzenkast te vullen.

Nagenoeg onbestaande in de combinatie en niet meteen geneigd om mee te vechten als er wordt gekozen voor pressing: Gonzalo Higuaín (28) blijft een klassieke afwerker, met een prijskaartje van 94 miljoen euro op zijn rug gekleefd. Een speler die we dus enkel beoordelen op de momenten dat hij voor het doel van de tegenstander staat. En van wie we gemakshalve vooral zijn lompe missers onthouden in plaats van zijn stijlvolle doelpunten.

Noch zijn 36 treffers van vorig seizoen, een nieuw record in de Serie A, noch zijn geslaagde start bij kampioen Juventus (zes goals in negen wedstrijden) hebben die trend doen veranderen. Pipita blijft het mikpunt van harde kritiek. In Argentinië is er bijvoorbeeld een video die werd gepubliceerd via YouTube die het hele Zuid-Amerikaanse land rondging. Daar zien we tal van doelkansen bij de nationale ploeg die door Higuaín worden gemist, vergelijkbare situaties waarbij Gabriel Batistuta de bal wel in de netten deponeerde. Zijn vaderland vergeet snel zijn treffers en focust zich liever op zijn missers in de verloren WK-finale tegen Duitsland en de nederlaag bij de Copa América-eindstrijd tegen Chili.

Maar Italië is niet zachtaardiger met zijn Capocanonniere. Vanuit Napoli kwamen er al wanklanken die werden geuit door Diego Maradona en voorzitter Aurelio De Laurentiis, maar sinds kort ook Francesco Totti. Het icoon van AS Roma verklaarde onlangs in La Gazzetta dello Sport dat Higuaín ‘een ramp’ is. ‘Maar vandaag is het blijkbaar doodnormaal voor een buitenlander om je ploeg te verlaten voor een andere, om daar meer geld te verdienen.’

Higuaín moet dus leven met het gegeven dat zijn oren tuiten van het constante gefluit. ‘De mensen zijn vrij om me te bekritiseren. Je bent pas goed als je doelpunten maakt en slecht wanneer je dat niet doet’, beweert de betrokkene. Maar om commentaar te vermijden van zijn nieuwe tifosi scoort hij weer vlot. Een beslissende goal in zijn eerste invalbeurt tegen Fiorentina. Maar de Argentijnse scoremachine weet dat een echte beoordeling pas volgt in maart, wanneer hij zich kan ontdoen van de ‘vloek’ in de grote wedstrijden en de schijnwerpers van de Champions League.

In Turijn leerde Higuaín onder de hoede van Massimiliano Allegri om te leven in een tweespitsensysteem, terwijl zijn doelpuntenhonger in het verleden altijd werd gevoed door helemaal alleen in de diepte te worden aangespeeld. Maar de samenwerking met Paulo Dybala verloopt alleszins hoopvol. Zijn 22-jarige landgenoot is een aanvaller, die de bal graag veel raakt en optimaal profiteert van de dreiging door de afwezigheid van Pipita. Daardoor loopt hij gemakkelijker tussen de linies en kan Dybala ruimte vinden met de bal aan de voet. ‘Van zodra het team de bal verovert, moet ik in staat zijn om voor diepgang te zorgen’, beschrijft Higuaín zijn eigen rol. Een bewijs dat het loopt? Na de Spaanse MSN en BBC spreekt de Italiaanse pers over de HD van Juve.

Guillaume Gautier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content