Het einde van Wenger bij Arsenal: tien memorabele quotes

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Op 28 september 1996 kondigde Arsenal aan dat Arsène Wenger de nieuwe manager zou worden. Twintig jaar later is zijn greep op de club nog steeds intact. Een bloemlezing in tien quotes, inleiding tot het Wengeriaans.

‘Wij kopen geen supersterren, wij maken ze.’ (over zijn transferpolitiek, die de laatste jaren licht werd bijgestuurd)

‘Ik heb geprobeerd om in mijn hotelkamer naar de match van Tottenham te kijken, maar ik viel in slaap.’ (over zijn loyauteit aan Arsenal)

‘Heeft Tottenham de afstand met Arsenal verkleind? De laatste keer dat ik checkte, was die nog steeds 6 kilometer en 11 titels.’ (idem)

‘Bij sommige clubs is succes toeval. Bij Arsenal is het verplicht.’

‘Als uw kind een goede muzikant is, wat is dan uw eerste reactie? Je stuurt die naar een goeie muziekschool, geen middelmatige. Waarom zou dat in voetbal ook niet zo zijn?” (reactie op de kritiek van Michel Platini en Sepp Blatter die de jacht op jong talent van de topclubs vergeleken met kinderslavernij)

‘Hij gedraagt zich helemaal misplaatst, heeft geen voeling meer met de realiteit en toont een gebrek aan respect. Als domme mensen succes hebben, maakt hen dat soms nog dommer, en niet intelligenter.’ (Toen José Mourinho zijn rivaal bij Arsenal een voyeur noemde die het in zijn ogen te vaak over Chelsea had, sloeg de Fransman hard terug.)

‘Een voetbalploeg is als een mooie vrouw. Als je het haar niet zegt, vergeet ze haar schoonheid.’ (over waarom hij zijn team vaak complimenteert)

‘Wat echt verschrikkelijk is, is het dieet in Groot-Brittannië. Jullie drinken de hele dag thee met melk of koffie met melk en eten cake. Als er in de sport iets is wat je niet mag eten, is het alles wat jullie hier naar binnen werken.’ (Toen hij uit Japan terugkeerde, was de overvloed aan suiker het eerste wat Wenger aanpakte.)

‘Bondscoaches pakken zonder toestemming te vragen je wagen uit de garage, rijden er tien dagen mee en laten hem dan achter zonder benzine. Soms is hij ook kapot en moeten wij de boel repareren. Vervolgens doen ze een maand later krak hetzelfde.’

‘Als je elke dag kaviaar eet, is het moeilijk om nadien weer over te schakelen op worsten.’ (Wenger was niet blij dat eigen supporters floten na een gelijkspel tegen Middlesbrough in 1998, zes maanden nadat Arsenal de dubbel had gewonnen)

Lees de volledige reportage over Arsène Wenger in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 28 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content