Het bijzondere bijgeloof van Sven Kums

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Het geheime wapen van Sven Kums? De op maat gemaakte gedichtjes van zijn echtgenote Caroline. Zo verklapt ze tijdens een gesprek met Sport/Voetbalmagazine.

Vader en moeder Kums missen, ondanks de vier, vijf matchen die Ludo als scout van Anderlecht wekelijks (tot in Nederland) ziet, zelden of nooit een wedstrijd van zoon Sven.

Ludo: “Dit seizoen die op Zulte Waregem, wegens het jubileum van mijn zus, en de Champions Leagueduels op Zenit en, door de terreurdreiging, op Lyon. Zelfs in Svens periode bij Heerenveen gingen we áltijd, alleen een sneeuwstorm hield ons eens tegen. Voor elke match stuur ik ook een sms. Een korte boodschap, om Sven succes te wensen, naar Kevin (die in tweede provinciale voetbalt, nvdr) ook trouwens. Caroline is op dat vlak veel creatiever.”

Caroline: “Al van toen Sven bij Kortrijk speelde, maak ik voor élke wedstrijd een gedichtje – ik doe dat graag én ik kan goed improviseren. Op den duur werd ik er bijgelovig door, want als het niet vlotte, speelde Sven dikwijls slecht. Een voorbeeld? Eentje van voor het bekerduel tegen KV Mechelen, dat ik miste omdat ik yogales gaf:

“Ik kom misschien niet kijken, maar ik vertrouw erop dat jullie toch de drie punten opstrijken. Als ik lig te planken, kan ik alleen maar hopen dat Mechelen loopt te janken. Be the boss on the field en zorg dat KV voor jullie knielt. Knal snel met de bal en kom vlug op voorsprong, I know you can, because you are strong.” (lacht)

Sven: “Dat gedicht is intussen zo’n ritueel dat ik ongeduldig word als ik het niet op tijd krijg.”

Caroline: “Ik kan aan Svens onlinestatus op WhatsApp (chatprogramma, nvdr) zelfs zien dat hij erop aan het wachten is.”

Sven: “Als ik voor de opwarming niets heb ontvangen, kijk ik nog vlug net voor de match. Of dat mag van Hein? Ik doe het onopgemerkt, hé.” (lacht)

Lees de hele reportage met de familie van Sven Kums in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 6 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content