Henderson en Milner, de twee essentiële uitvoerders van Jürgen Klopp

© BELGAIMAGE

Jordan Henderson en James Milner vormen bij Liverpool op het veld het perfecte verlengstuk van de Duitse succesmanager.

Ze behoren zeker niet tot de wekelijkse matchbepalers of uitblinkers bij de Reds, maar verdienen ongetwijfeld wel het etiket van oerdegelijk, betrouwbaar en bijzonder taakbewust. Daarom is het ook geen toeval dat Jürgen Klopp voor Jordan Henderson (28) en James Milner (33) koos als aanvoerder en vicekapitein bij Liverpool.

Echte Scousers, zoals eerder Jamie Carragher, Steven Gerrard en nu ook Trent Alexander-Arnold zich mogen noemen omdat ze opgroeiden als kind van de Merseyside, zijn beide middenvelders niet. Maar sinds hun komst in 2011 (Henderson, voor 18 miljoen euro van AFC Sunderland) en 2015 (Milner, transfervrij van Manchester City) worden ze op Anfield Road wel op handen gedragen en door de legendarische Kop als één van hen beschouwd.

Toewijding

Beiden komen dus van de andere kant van het land, want Milner werd geboren in Leeds en Henderson groeide op in Sunderland. Die eerste is afkomstig uit een gegoede familie, met een vader als ingenieur en moeder als immobiëlenagente. Bij Henderson handelt het om een papa die fungeerde als politieofficier, terwijl mama in het onderwijs stond als docente lichamelijke opvoeding.

Als twee essentiële uitvoerders van de Gegenpressung worden ze gezien door hun manager, die blijft hopen op een prijs dit seizoen. Henderson geldt als een soort lightversie van Gerrard, door zijn onuitputtelijke energie, passie en verbale aanwezigheid maar ook omdat hij minder scoort dan Stevie G.

Diezelfde winnaarsmentaliteit en bereidheid om zichzelf weg te cijferen voor het collectief, die komt ook terug bij Milner. Met dezelfde toewijding speelt de routinier als linkerverdediger, centrale middenvelder of rechterflankspeler. Onbaatzuchtigheid die meestal eindigt met opofferingen, als teamdenker nummer één en iemand die bijzonder belangrijk is voor de balans.

Broodnodige steunpilaren

Henderson ontpopte zich dit seizoen als 6 of 8, in combinatie met Fabinho en/of Naby Keïta, tot de geweldige passengever zoals in het begin van zijn profloopbaan in het seizoen 2008/09. Milner blijkt dan weer de prof die de meeste gesprekken voert met Klopp. Zij vormen op het veld zijn verlengstuk en ontpopten zich tot broodnodige steunpilaren. Omdat beiden met hun hart spelen en die overgave overbrengen op de meer technische voetballers, zoals het dodelijke spitsentrio Sadio Mané-Roberto Firmino-Mohamed Salah.

Volgt er voor beide adoptiezonen van Liverpool nog een succes, via de Champions League (het ophalen van een 3-0 tegenover Barcelona) of een titel in de Premier League? Het laatste kampioenschap werd immers behaald in het seizoen 1989/90, toen onder de legendarische Kenny Dalglish.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content