Hein Vanhaezebrouck streeft naar stabiliteit

© Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De coach van AA Gent weet dat er andere accenten gelegd moeten worden.

De samenstelling van de spelerskern bij AA Gent gebeurde volgens trainer Hein Vanhaezebrouck (50) in overleg met de scouting en de directie. “Ik heb gezegd dat er gestreefd moet worden naar stabiliteit en dat er andere accenten gelegd moeten worden dan in het verleden. Toen werd er te vaak puur voor talent gegaan. Iedereen met een beetje talent of met die naam werd binnengehaald. Daar maak je een verzameling van talenten mee, maar geen ploeg. Spelers moet je niet alleen op hun talent beoordelen, maar ook op al de rest: werkbaarheid, coachbaarheid, attitudes, gedrag,…”

Vanhaezebrouck is tevreden over het transferbeleid van de Buffalo’s. “Maar toen Puljic net voor het einde van de transferperiode voor lange tijd uitviel, was het: oei, wat nu?”, bekent hij. “In de toekomst moeten we daar nog beter op voorbereid zijn. Gelukkig hadden ze destijds Nielsen gevolgd en was hij beschikbaar. Dat was zowat de enige piste. Van Saief zag ik beelden, maar niet van Nogueira. Ik denk niet dat er van die jongen beelden bestaan.”

Hij ontkent dat het vertrek van Christophe Lepoint naar Kortrijk en dat van Hannes Van der Bruggen naar Cercle werd tegen gehouden. “De voorzitter van Kortrijk kondigde de transfer al aan nog voor er een akkoord was met de speler”, zegt Vanhaezebrouck. “Wij dachten zelf ook dat Christophe zou vertrekken, als hij daar zou kunnen spelen aan dezelfde financiële voorwaarden als hier. Maar uiteindelijk koos hij ervoor om te blijven. En Cercle kreeg de kans om Hannes te huren, maar respecteerde allesbehalve de deadline en wilde hem almaar goedkoper krijgen. Eens houdt het op. Vorig jaar kreeg Kortrijk Coulibaly bijna gratis. Gent bleef hem betalen, maar hij zorgde er wel voor dat Gent twee keer van Kortrijk verloor. Dat is te gek voor woorden. Ik vind: dit moet stoppen!”

Vanhaezebrouck kon het zich veroorloven om Habib Habibou, vorig seizoen met 20 goals in 32 duels de efficiëntste spits in eerste klasse, naar Rennes te laten gaan. “Hij koos uiteindelijk zelf om te vertrekken”, spreekt de AA Genttrainer.”En we haalden Pollet, die eigenlijk nog efficiënter is.Habibou scoorde in vier van de achttien wedstrijden die hij voor AA Gent speelde. Dat betekent dat je in veertien wedstrijden op achttien niet scoort, wat niet echt efficiënt is. Hij maakte drie hattricks tegen ploegen uit de kelder van het klassement: Lierse, Beveren en Cercle. Hij heeft twee gesprekken gevraagd en ook gekregen. Met mijn assistenten erbij, zodat je achteraf alles kunt nagaan. Want als er één iets is dat overal en bij iedereen terugkeert, dan is het dat hij een pertinente leugenaar is. Vraag het directieleden, medespelers, stafleden en mensen die vroeger met hem werkten. Habibou is 27 en is nog nooit ergens onbetwistbaar basisspeler geweest. Dit jaar speelde hij in drie wedstrijden mee. Tegen Zulte Waregem viel hij goed in, en tegen Genk en tegen Kortrijk was hij heel bleek. Je geeft je team opdrachten mee en hij zorgt ervoor dat anderen die niet kunnen uitvoeren omdat hij ze zit weg te duwen van de positie waar ze zouden moeten spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content