Hasselbaink: ‘Van Gaal is een goed mens’

© ImageGlobe
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Jimmy Floyd Hasselbaink, ex-coach van Antwerp FC, ging op 13 november aan de slag bij Burton Albion, in de Engelse League Two ofte vierde klasse. The Guardian ging hem opzoeken.

De Britse krant vraagt zich af waarom iemand die 23 caps heeft voor Nederland, een WK speelde en elfde staat op de topschutterslijst aller tijden van de Premier League met 127 goals voor Leeds United, Chelsea, Middlesbrough en Charlton, een vierdeklasser wil coachen? “Omdat ik het zo graag wil”, reageert Hasselbaink met klem. “Als speler moest ik van ver komen en er hard voor zwoegen. Wat ik nu doe, is niet zwoegen. Ik zie dit als een mooie kans.”

En toch. Veel spelers met zo’n carrière willen die lijn doortrekken in hun trainersparcours. Voor de nu 42-jarige Nederlander is wat hij als speler presteerde echter irrelevant. “Ik spreek daar niet over. Nooit. Onlangs waren we met het team onderweg naar een wedstrijd en bracht Sky op tv beelden van mijn doelpunten. Ik was beschaamd. Ik weet wel dat ik het ben, maar … dat is de verleden tijd. Ik moet nu mijn plaats verdienen als trainer.”

Is de vierde klasse dan toch niet een beetje beneden zijn niveau? “Wat betekent dat: beneden mijn niveau? Als ik José Mourinho zou zijn en naar Burton zou komen, dan kan je dat misschien zeggen. Ik ken mijn plaats.”

Tot slot is Hasselbaink vol lof over Louis van Gaal, die hij als coach had bij de nationale ploeg. “Heel intimiderend, maar ook heel eerlijk en liefdevol. Als je de dingen verkeerd blijft doen, zal hij je viseren. Maar als je het goed doet, zegt hij dat ook. Hij heeft een zachte kant die je niet vaak ziet. Als je met hem gaat praten, is hij heel open. Hij is een goed mens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content