Georges Leekens nieuwe bondscoach

© Belga

De Belgische Voetbalbond heeft een principieel akkoord bereikt met Leekens met het oog op kwalificatie voor het Europees voetbalkampioenschap in 2012.

De Belgische Voetbalbond heeft maandagavond een princiepsakkoord bereikt met Georges Leekens om de nieuwe bondscoach te worden. Het is de bedoeling dat hij een contract tekent tot 2012, tot en met het Europees kampioenschap in Oekraïne en Polen.

Leekens volgt de Nederlander Dick Advocaat op, die onlangs zijn
contract verbrak om bondscoach van Rusland te worden.

Het is de tweede keer dat de 60-jarige Leekens aan het hoofd van de nationale ploeg komt, na de periode februari 1997-augustus 1999.

Leekens slaagde er toen in zich met de Rode Duivels te plaatsen voor het WK 1998 in Frankrijk.

België speelde echter drie keer gelijk en werd uitgeschakeld in de eerste ronde. Nadien kreeg Leekens het verwijt dat hij de nationale ploeg te verdedigend had laten spelen.

De pers keerde zich meer en meer tegen hem en in de zomer van
1999 werd hij na een verloren vriendschappelijke wedstrijd tegen
Finland ontslagen.

Leekens was ook al bondscoach van Algerije (januari 2003-juli 2003), maar dat werd geen succesverhaal. Met België is hij aan zijn negentiende opdracht als trainer toe.

Optie op nog eens twee jaar

Als België zich weet te kwalificeren voor het Europees voetbalkampioenschap is er een optie om het contract van Leekens met twee jaar te verlengen, tot aan het wereldkampioenschap in Brazilië in 2014.

Bondvoorzitter François De Keersmaecker hoopt dat Leekens zo snel mogelijk in functie kan treden.

Liefst voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Bulgarije op 19 mei in het Koning Boudewijnstadion, maar mogelijk heeft Leekens dan nog verplichtingen bij Kortrijk.

De club maakt immers kans om op 20 en 23 mei de barrageduels om een plaats in de tweede voorronde van de Europa League te spelen.

Leekens zal worden bijgestaan door Marc Wilmots en de Nederlander Bert Van Lingen, de assisenten van Dick Advocaat die nog steeds onder contract staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content