Genk trekt naar bekerfinale en zet Anderlecht aan de kant

© Belga

Racing Genk heeft zich ten koste van Anderlecht geplaatst als eerste finalist voor de Beker van België. Nadat heen- en terugwedstrijd van de halve finale op 1-0 geëindigd waren, trokken de Limburgers in een strafschoppenreeks met 7-6 aan het langste eind.

Voor de Limburgers was uiterste voorzichtigheid geboden. Een tegendoel van de Brusselaars was dodelijk. Genk bouwde dan ook voorzichtig op. Anderlecht blonk vooral uit door het aantal gemiste kansen.

Zenuwslopend

Het was overigens pas na de 62ste minuut dat er te juichen viel. Genkenaar Jelle Vossen scoorde de 1-0. In de verlengingen kwam Anderlecht een paar keer in de buurt van de gelijkmaker, onder meer toen Wasilewski na een goede poging een doelpaal raakte, maar uiteindelijk was het een zenuwslopende reeks van 20 penalty’s die de winnaar moest aanduiden vanop de middenstip.

Lucas Biglia, kapitein van Anderlecht, miste de eerste penalty. Silvio Proto redde nadien een poging van Glynor Plet, zodat de stand op 4-4 kwam na de eerste vijf strapschoppen. Missers van Denis Odoi en Milan Jovanovic werden niet afgestraft door Kalidou Koulibaly en Anele. Nadat Proto zijn stafschop hoog over trapte, kon Racing Genk-doelman Laszlo Köteles het duel wel beslissen.

Brandjes op het veld

Grote en kleine brandjes moesten geblust worden op de grasmat. Na een voorzet van Praet, kopte Dieumerci Mbokani de eerste bal binnen. De man stond echter net buiten spel, dus werd de goal afgekeurd, wat tot teleurstelling leidde.

Intussen bleven opstoten de match hinderen. Na een duw van Biglio vroeg Barda een strafschop, maar dat werd geweigerd. Gillet raakte later nog het scheenbeen van Monrose, maar ook hiervoor werd geen sanctie uitgedeeld. De rode kaart kwam wel uit het zakje toen Mbokani natrapte op Simaeys. Het was overigens enkele minuten nadat Anderlecht met 10 verder moet, dat Genk uithaalde met de 1-0.

KV Kortrijk en Cercle Brugge strijden om de tweede finaleplaats. Zij spelen zondag pas hun heenwedstrijd. De return is op 27 maart. De finale wordt donderdag 9 mei in het Koning Boudewijnstadion gespeeld. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content