Gemeente Anderlecht verliest pak geld met verhuis RSCA

© BELGAIMAGE
Bruno Govers

Een verhuis van Sporting kost de gemeente Anderlecht zo’n twee miljoen euro per jaar, achterhaalde Sport/Voetbalmagazine.

Nu het ernaar uit ziet dat Anderlecht op termijn het Astridpark ruilt voor het Eurostadion, komt de kritiek los. Voor de handelszaken in de buurt is de verhuis een ramp, maar ook voor de gemeente is de verhuis financieel geen goeie zaak.

Niet dat die gemeente er veel voor gedaan heeft om de club in Anderlecht te houden. Dat gaat van het verhogen van de stoep aan de Groeninckx-De Maylaan, om te verhinderen dat bij thuiswedstrijden auto’s op het gazon parkeren, over het optrekken van de parkeerboetes (60 euro) en extra strenge controles bij thuismatchen, tot eindeloos gepalaver bij de besprekingen over het vergroten van het huidige Constant Vanden Stockstadion waarvoor slechts groen licht werd gegeven toen de mogelijke verhuis concreet werd.

Straks betaalt de gemeente een hoge prijs voor die strenge aanpak. Want paars-wit is voor een relatief arme gemeente financieel een melkkoe, met ongeveer één miljoen euro aan taxen die binnenkomen enerzijds, en de geïnde boetes anderzijds, goed voor 30.000 tot 36.000 euro per thuiswedstrijd, en dus in totaal goed voor bijna nog eens een miljoen per jaar.

Twee miljoen is niet weinig voor een gemeente die zelfs bespaart op de aankoop van basketballen waarvoor men tien euro per stuk neer dokt terwijl een goeie bal 60 euro kost. In de atletiek kost een deftige speer 150 euro, terwijl de gemeente speren aankoopt van 30 euro. Straks moet er na de verhuis dus nog verder bespaard worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content