Geen unicum: twee landen in groepsfase én finale tegen elkaar

© BELGA
Jarno Bertho
Jarno Bertho Freelancejournalist

Mogelijk staan de Rode Duivels straks voor de tweede keer dit WK oog in oog met Engeland. In de groepsfase én de finale tegenover elkaar staan zal wel nog nooit gebeurd zijn, zeker? Toch wel.

De kans dat België – Engeland straks in Luzhniki de WK-finale wordt, is statistisch gegroeid naar 25 procent. Het is één van de vier overgebleven opties voor de slotwedstrijd in Rusland. En indien zo, dan spelen de Rode Duivels al voor de tweede keer tegen elkaar. Vijftien dagen geleden won België in de groepsfase met 1-0 en werd het met alle discussies nadien (en ook vooral voordien) groepswinnaar.

Mocht het tot een desbetreffende finale komen, dan zal dat in een geheel andere setting, met een andere inzet, met een volledig gewijzigde basisopstelling en vooral met een grotere spanningsfactor zijn. Dat twee landen elkaar twee keer tegenkomen op een wereldkampioenschap is niet nieuw, maar het is wel al 66 jaar en 13 WK’s niet meer gebeurd.

West-Duitse revanche

Op het WK 1954 in Zwitserland troffen Hongarije en West-Duitsland elkaar in de groepsfase. De Hongaren – geregisseerd door het Magische Magyarentrio Ferenc Puskás, Sándor Kocsis en Zoltán Czibor – scoorde maar liefst 17 doelpunten in de groep, waarvan 8 tegen West-Duitsland. Met een score van 8-3 denderde Hongarije naar de groepszege, West-Duitsland werd tweede.

Hongarije bleef scoren: vier keer tegen Brazilië in de kwartfinale en vier keer tegen tweevoudig winnaar Uruguay in de halve. Het bezorgde het land een tweede en voorlopig laatste finale. Tegenstander in Bern was West-Duitsland, dat zijn les uit de poules had geleerd en in een spectaculaire eindstrijd revanche nam voor de geleden nederlaag.

Door toedoen van Puskás en Czibor stonden de West-Duitsers al na acht minuten twee doelpunten in het krijt, maar na negentig minuten waren de rollen omgekeerd. Max Morlock en tweemaal Helmut Rahn bezorgde de Duitsers alsnog een eerste wereldbeker.

Stug Tsjechoslowakije

Acht jaar later was er opnieuw een dubbele affiche op het WK. Brazilië en Tsjechoslowakije kwamen elkaar al tegen in de groepsfase (0-0). Vijftien dagen na die doelpuntloze confrontatie speelden beide landen de finale. Dit keer wél goals, vier zelfs. Josef Masopust (ex-Crossing Molenbeek) bracht de Tsjechoslowaken nog wel op voorsprong, maar Amarildo, Zito en Vavá bezorgden Brazilië – waarbij Pelé dan al op de bank zat – alsnog een tweede WK-triomf op rij.

Een finale tussen België en Engeland zou dus een derde dubbele confrontatie op een WK zijn. Opvallend: de voorgaande dubbele WK-wedstrijden had nooit dezelfde winnaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content