Frankfurtspits Luka Jovic (21) op de radar van Barça én Real

© BELGAIMAGE

De 21-jarige Serviër raast als een wervelwind door de Bundesliga. FC Barcelona heeft 50 miljoen euro voor hem veil.

Met 15 doelpunten in 24 wedstrijden staat Luka Jovic (Eintracht Frankfurt) samen met Marco Reus (Borussia Dortmund) op een gedeelde tweede plaats in de topschutterstand, net boven zijn Sébastien Haller, zijn maatje in de spits. Jovic’ prestaties vielen een eerste keer op, nadat hij er in oktober vijf in het mandje legde tegen Fortuna Düsseldorf.

Het signaal voor Fredi Bobic, sportief directeur bij de Duitse subtopper, om de aankoopoptie in het contract van Jovic te activeren. Frankfurt huurde hem namelijk voor twee seizoenen van het Portugese Benfica, maar neemt hem komende zomer voor een speldenprikje van naar verluidt zo’n zeven miljoen euro definitief over.

Ondertussen krikte de spits zijn marktwaarde op naar een veelvoud van dat bedrag. Bobic’ oog voor kwalitatieve investeringen viel ook op bij het Duitse weekblad Kicker. Zij verkozen hem in januari tot Man van het Jaar.

Maar is de opmars van de jonge Serviër zo onverwacht? Vorig seizoen vond hij in 22 wedstrijden acht keer de weg naar het doel, voornamelijk als invaller. In de DFB-Pokal, de Duitse nationale beker, maakte hij het enige doelpunt in de halve finale tegen Schalke 04. Jong, hardwerkend en meteen beslissend. Bobic en coach Adi Hütter zagen dat het goed was. Jovic genoot zijn opleiding bij Rode Ster Belgrado in eigen land en scoorde daar twee minuten na het maken van zijn debuut. De toon was gezet.

Met zijn doelpunt werd hij de jongste speler die kon scoren voor Rode Ster en de tiener verbrak zo het record van ene Dejan Stankovic (ex-Inter). Ook in de legendarische derby tussen Rode Ster en Partizan kwam zijn naam in de geschiedenisboeken als de benjamin. Jovic speelde de volgende maanden ruim veertig wedstrijden voor zijn moederclub en maakte daarin twaalf goals. Hij stond op de drempel van een succesvolle carrière in het spoor van oud-Belgrado-icoon Nemanja Vidic (ex-Manchester United en -Inter).

Na anderhalf seizoen kwam Benfica dan ook aankloppen. Aangetrokken als speler voor de toekomst, voetbalde hij echter vaker dan hem lief was bij het tweede elftal. Een toen 19-jarige Luka miste de competitiviteit van een eerste ploeg, waar hij slechts tweemaal mocht aantreden. Eintracht Frankfurt bood hem in juni 2017 een uitweg met een huurvoorstel voor twee seizoenen.

Een ontbolsterde Jovic scoort sinds dit seizoen bijna met de ogen dicht. Naast zijn doelpunten in de competitie leverde hij ook al zes assists af. En niet enkel in Duitsland etaleert de Serviër zijn talent. Ook in de Europa League nestelde hij zich met zeven doelpunten in de bovenste regionen van de topschuttersstand. Via een meesterlijke lob schakelde hij Inter uit in de achtste finales van de Europese B-klasse.

Likkebaardend keken de scouts van FC Barcelona toe. Zij zouden vijftig miljoen euro veil hebben voor hem, maar Frankfurt hoopt te kunnen profiteren van een opbodsituatie, want ook Real Madrid zou zich gemeld hebben voor de diensten van de Serviër. Een verlengd verblijf in Frankfurt lijkt onwaarschijnlijk. Directeur Bobic rekent zich alvast rijk.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content