Football Leaks: hoe Ronaldo met één schot 30 miljoen euro rijker werd

© AFP

De Golden Goal is al een tijdje afgeschaft, maar het doelpunt dat straks de Champions League beslist zal letterlijk van goudwaarde zijn. Journalisten van het Duitse weekblad Der Spiegel onthullen hoe belangrijk het kampioenenbal is voor de spelers, én de trainer, van Real Madrid.

In de finale van de Champions League 2016 zette Cristiano Ronaldo de beslissende strafschop om – een zaak van miljoenen voor hem en zijn trainer. De Champions Leaguefinale van vorig jaar tussen Real en Atlético Madrid was erg close. Na negentig minuten stond het 1-1, na 120 minuten nog altijd. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Voetbal is een entertainmentbranche en leeft dus van zulke showdowns. De camera’s zoomden in op het gezicht van de spelers en toonden hun vermoeidheid. Enkele spelers lieten zich op de grasmat vallen. Cristiano Ronaldo, de man die symbool staat voor Real Madrid, stond met een lege blik en een licht geopende mond aan de zijlijn. De hele avond had men niet veel van hem gezien, de felle pressing van de Atléticospelers had hem murw gemaakt. Toch liet hij zich als laatste strafschopnemer op de lijst zetten. Als degene op wie het echt aankomt. En het liet zich raden, in een sport die leeft van emoties: Atlético miste zijn voorlaatste penalty. En dus was het aan hem, aan CR7, de superster.

Ronaldo heeft eens gezegd dat hij van dergelijke situaties houdt: de grootst mogelijke druk. Hij stapte van de middencirkel richting backlijn, met stevige tred en rechte rug, talloze camera’s op hem gericht. Zou hem op dat ogenblik door het hoofd geschoten hebben hoeveel miljoenen tv-kijkers die strafschop wereldwijd volgden? Het zijn dat soort momenten die de finale van de Champions League tot een immense gebeurtenis maken. Ook dit keer keken 180 miljoen mensen in meer dan 200 landen naar Ronaldo. Op de zwarte markt waren er geen tickets onder de 3000 euro te verkrijgen. Die dag kende Milaan een omzet van in totaal 350 miljoen euro.

Contract

Iemand die weet hoeveel de overwinning in de Champions League daadwerkelijk waard is, is Zinédine Zidane. Dat staat namelijk exact uitgespeld in zijn contract. Toen de Fransman in januari 2016 trainer werd van Real Madrid, was hij in feite een beginneling met maar drie jaar beroepservaring. Een leerjaar had hij als assistent aan de zijde van Carlo Ancelotti doorgebracht, daarna had hij zelf een bescheiden verantwoordelijkheid opgenomen: bij de reserven van Real Madrid. Zidanes nieuwe arbeidsovereenkomst wekte nochtans de indruk dat Real niet alleen een ex-topspeler aangeworven had, maar ook een echte toptrainer. Dat zou je toch kunnen concluderen uit de getallen die op het zeven bladzijden lange contract staan.

Dat document is het onderwerp van een hoofdstuk in het boek Football Leaks, dat als ondertitel draagt: ‘De smerige zaakjes in het profvoetbal’. Alleen al de duurtijd van het contract is voor een nieuweling in het trainersambt buitengewoon lang: tweeënhalf jaar, tot eind juni 2018. Noch ongewoner is de hoogte van de bedragen. Voor het eerste halfjaar, tot eind juni 2016, kwam Zidane met Real een uitbetaling van 3 miljoen euro overeen. Voor de daaropvolgende twee seizoenen wist Zidane zich verzekerd van 5.781.818 euro.

Maar dat was niet alles. Er staan twee puntjes in het verdrag waaruit blijkt hoe belangrijk winst van de Champions League wel is voor het Realbestuur. Zidane liet voor elke eindzege op het kampioenenbal een bedrag van 1,5 miljoen euro in het contract opnemen. En hij bedong ook het volgende: als zijn team eind mei de finale van de CL 2016 zou winnen, dan zouden zijn jaarsalarissen voor de daaropvolgende twee seizoenen (tot eind juni 2018) verdubbelen! Met andere woorden: 5.781.818 euro per seizoen werd dan in één klap 11.563.636 euro.

Toen Ronaldo zich dus naar de penaltystip begaf en de bal neerlegde, stond voor Zidane ruim 13 miljoen euro op het spel. Voor Ronaldo’s ploegmaats ging het om iets van een 600.000 euro – dat is in elk geval de premie die volgens de Spaanse pers elke Realspeler kreeg voor een zege in die Champions Leaguefinale. Ook voor de strafschopnemer zelf ging het op dat moment om een vermogen. Want Ronaldo, de man van de bijzondere momenten, is ook de man van de bijzondere contracten. Hij ving op dat ogenblik het hoogste bedrag: 33 miljoen euro! Voor winst van de Champions League liet hij zich door Real vorstelijk belonen, met 3,68 miljoen euro. Die premie werd in zijn contract als ‘variabele betaling’ aangeduid.

Voor de beslissende penalty schudde Ronaldo nog even zijn schouders los. Hij nam enkele korte passen en de bal vloog in het doel. Real Madrid had de Champions League gewonnen. En Ronaldo had met één enkel schot voor meer dan 30 miljoen aan salaris en premies binnengerijfd.

Rafael Buschmann & Michael Wulzinger

Lees het volledige dossier in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 31 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content