‘Financial Fair Play werpt vruchten af’

© EPA

Het gaat stilaan de goede kant op met het financiële beleid van de Europese voetbalclubs. Toch is nog meer verantwoordelijkheid bij de bestuurders nodig, zegt UEFA-voorzitter Michel Platini’.

‘We hebben het voetbal weer op de juiste weg gezet. Het totale verlies van de Europese clubs liep in 2011 op tot 1,7 miljard euro. Vorig jaar zakte dit naar 800 miljoen euro, wat neerkomt op meer dan een halvering in minder dan twee jaar’, verduidelijkte Platini tijdens een meeting in Rome met de ministers van Sport van de Europese Unie.

Sancties

De financiële fair play (FFP), die stipuleert dat clubs niet meer mogen uitgeven dan ze aan voetbalgerelateerde inkomsten binnenkrijgen, werkt volgens de Fransman. ‘Financiële fair play is gestoeld op twee zaken: je moet leren handelen naar je middelen en er is een lijn die niet mag overschreden worden.’

Topclubs als Manchester City en Paris Saint-Germain kregen inmiddels sancties opgelegd in het kader van de FFP, zo benadrukte Platini nog.

Kritiek

De UEFA-baas hekelde daarnaast andermaal het systeem van ’third-party player ownership’, een praktijk waarbij spelers eigendom zijn van vennootschappen die uit zijn op een maximale winst.

‘Het is tegen de menselijke waardigheid, een verschrikkelijke praktijk. Vroeger zagen we het alleen in Zuid-Amerika maar nu overspoelt het fenomeen heel Europa. Er is in de Europese sport eenvoudigweg geen plaats voor. Daarom moeten we een reglementering op maat uittekenen. Lukt dit niet, dan betekent dit niet alleen een nederlaag voor de UEFA, zelf niet voor de hele sportwereld maar voor heel Europa.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content