Figuur van de dag: Mario Gomez

© IMAGEGLOBE

In het Zuid-Spaanse Albuñán werd een straat naar Mario Gomez genoemd.

Elf was hij, toen vader Pepe Gomez met de familie vanuit het Zuid-Spaanse Albuñán, vlakbij Granada, aan de rand van de Sierra Nevada, verhuisde naar Duitsland.

441 zielen telde dat mijndorpje, waar opa José later naar zou terugkeren, om er van zijn pensioen te genieten. De familie had het aanvankelijk niet breed. Pepe had zelf ook graag gevoetbald, maar er was geen geld om schoenen te kopen. Meer dan eens kroop hij met grote honger in bed.

In Duitsland keerde het tij. Pepe begon vroeg met werken en bouwde er een schildersbedrijf uit. Nou ja, bedrijf… Toen de Duitse pers hem ooit als zakenman afschilderde, zei hij: “Ik heb maar twee man in dienst.”

Hij maakte er kennis met Christa, een Duitse met zwart haar en donkere ogen, als je niet beter weet, zou je haar ook van Spaanse afkomst kunnen verdenken. Samen kregen ze twee kinderen: Jasmin, een architecte, en Mario, een voetballer. Het is die Mario die nu topschutter is van het EK en gisteren een nachtmerrie bleek voor Nederland.

Toen hij in 2008 kampioen werd met VFB Stuttgart, en tot voetballer van het jaar werd uitgeroepen, zei Christoph Daum, u intussen bekend: dat wordt er eentje van het kaliber Drogba, Toni, Rooney. Gomez was toen 22. Een verhuis naar Bayern later lijken zijn woorden uit te komen, in de Mannschaft verdrong hij alvast Miroslav Klose uit de basis.

Pepe was de eerste trainer van Mario, die op zijn 15e op internaat ging bij VFB Stuttgart. Twee jaar eerder waren die al eens komen aankloppen, maar toen zei pa nog neen. “Wat moet een kind van 13 alleen?”, verklaarde hij in 2008 in een interview met het weekblad Stern.

Mario ontbolsterde als voetballer en bleek een echte voetbalfreak. Toen in 2006 Arsenal tegen Barcelona de finale speelde van de CL kocht hij tickets en vloog hij naar Parijs, om de match als supporter bij te wonen. Zes jaar later speelde hij met Bayern zelf die finale.

Nog dit: in Albuñán heeft men nog respect voor zijn helden. Ter ere van Gomez is er al een tijdje een straat naar hem genoemd… (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content