Figuur van de dag

© IMAGEGLOBE

Er is nog ruimte voor progressie bij Mario Mandzukic.

Het was een klein bericht, vooral in de Nederlandse media, rond 20 mei: ‘Topschutter Bas Dost (Heerenveen) naar VfL Wolfsburg.’ En daaronder: door de komst van Dost moet Mario Mandzukic op zoek naar een nieuwe ploeg, want alhoewel hij twaalf keer scoorde tijdens de voorbije campagne, moet de 26-jarige Kroatische spits van trainer Felix Magath op geen speelminuten meer rekenen.

Waar anders dan op het veld kan een spits het beste antwoorden? Mandzukic, de targetman van de Kroaten, deed het in de eerste wedstrijd van zijn EK. Twee keer klopte hij Shay Given. Meteen is de Kroaat mee topschutter van het tornooi. Geef toe, aan hem had u zeker niet gedacht voor dat klassement.

Zijn leven liep niet altijd over rozen. Mario Mandzukic is een slachtoffer van de Bosnische burgeroorlog uit het begin van de jaren negentig. Geboren in Slavonski Brod, in het oosten van Kroatië, woonde de familie in Odzak, Bosnië-Herzegovina, toen de burgeroorlog in ex-Joegoslavië uitbrak. De ouders van Mandzukic sloegen op de vlucht en trokken naar Duitsland, waar ze in Ditzingen (Zuid-Duitsland) voorlopig onderdak vonden. Het is daar dat hun zoon Mario voor het eerst leerde voetballen. Vier jaar later moesten ze naar Bosnië-Herzegovina terugkeren. En dus zette Mario zijn carrière daar verder. Niet in ‘eigen’ land, maar over de grens, in Kroatië. Via NK en Dinamo Zagreb verzeilde hij in 2010 opnieuw in Duitsland, dit keer in comfortabele omstandigheden. Het was VfL Wolfsburg, toen nog de ploeg van Edin Dzeko, de bekende Bosnische spits, dat 7 miljoen euro neertelde voor Mandzukic.

Echt gelukkig was die daar niet direct. De Kroaat kon Dzeko niet uit de ploeg verdringen en was vooral invaller. Pas na het verdwijnen van zijn collega-aanvaller naar Manchester City veranderde dat. Al was het wachten op het slot van het seizoen en een paar trainerswissels vooraleer de fans van VfL Wolfsburg hem zagen scoren. In de laatste zeven matchen van de Bundesliga maakte hij acht doelpunten.

Zijn palmares in de nationale ploeg biedt nog ruimte voor progressie. Zondag speelde de spitsbroeder van Nikica Jelavic zijn dertigste interland. Tot de aftrap had hij daarin nog maar vijf keer gescoord. Toen kwam Ierland. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content