FIFA schorst bijtende Luis Suarez voor negen wedstrijden

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het WK in Brazilië zit erop voor Luis Suarez. De Disciplinaire Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA schorst de aanvaller van Uruguay voor negen wedstrijden na het bijtincident met Giorgio Chiellini tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Italië.

Dat meldt de FIFA.

Suarez kan in beroep gaan tegen de straf, maar dat werkt niet opschortend. Dat betekent dat de spits op dit WK niet meer in actie komt. Daarnaast kreeg Suarez ook een verbod van vier maanden opgelegd om “aan voetbal gerelateerde activiteiten” te doen. Dat betekent dus ook dat hij vier maanden niet mag voetballen. Uruguay neemt het zaterdag (22 uur Belgische tijd) in de achtste finales op tegen Colombia.

Sportmerk Adidas legt tot het einde van het WK in Brazilië alle marketingactiviteiten met Luis Suarez stil. “We vinden het gedrag van Suarez onaanvaardbaar en zullen hem wijzen op het niveau dat wij van onze spelers verwachten”, klinkt het bij Adidas. “We zullen hem dan ook voor de rest van het WK niet meer gebruiken voor eender welke marketingactiviteit.”

Beet

Enkele minuten voor het winnende doelpunt van zijn landgenoot Diego Godin (1-0) tegen Italië zette Suarez in het strafschopgebied zijn tanden in de schouder van Giorgio Chiellini.

De aanvaller van Liverpool gebaarde na de fase van krommenaas en ontkent dat hij Chiellini beet, maar de Italiaanse verdediger toonde de sporen van de beet aan scheidsrechter Marco Rodriguez. Die had het incident niet gezien of verkeerd beoordeeld en besloot om de fase te laten passeren.

Videobeelden

Suarez ontsnapte dus aan een rode kaart, maar wordt alsnog geschorst op basis van de videobeelden.

Volgens de regels van de FIFA kon zijn schorsing oplopen tot maximaal 24 interlands of 24 maanden. Het blijft dus bij 9 wedstrijden.

Recidivist

Het is niet de eerste keer dat Suarez geschorst wordt wegens bijten op het veld. In april 2013 kreeg hij een schorsing van 10 wedstrijden opgelegd omdat hij Chelseaverdediger Branislav Ivanovic gebeten had. Ook tijdens zijn Ajax-periode in 2010 plantte hij zijn tanden in tegenstander Otman Bakkal van PSV. Toen moest hij zeven wedstrijden aan de kant blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content