FIFA ontkent dat KBVB om vrijgave Tchité vroeg

© Belga

De Wereldvoetbalbond laat ook weten dat het grafologisch onderzoek dat Tchité liet uitvoeren, geen juridische waarde heeft.

De Wereldvoetbalbond FIFA ontkent dat de Belgische Voetbalbond (KBVB) formeel heeft gevraagd om Standardspits Mohamed Tchité toe te laten om voor de Rode Duivels te spelen. Volgens de FIFA circuleerde dat bericht de voorbije dagen onterecht in de Belgische media. De FIFA laat in een communiqué ook weten dat het grafologisch onderzoek dat Tchité liet uitvoeren, geen enkele juridische waarde heeft.

Tchité beweert dat de Rwandese voetbalbond in 2004 zijn handtekening heeft vervalst. Volgens de FIFA heeft hij echter nooit juridische stappen ondernomen tegen de Rwandese bond.

KBVB-woordvoerder Nicolas Cornu bevestigde woensdag dat de bond alleszins van plan is om contact met de FIFA op te nemen om het mogelijk te maken dat Tchité voor de Rode Duivels kan spelen.

Rechtszaak

Al twee jaar wacht Tchité – die de Rwandese, Burundese en sinds 2008 ook de Belgische nationaliteit bezit – om te weten of hij voor de Rode Duivels mag spelen. Enkele weken geleden stelde de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de zaak uit tot juni 2011.

Opdat het uitstel de carrière van Tchité niet in gevaar zou brengen, heeft de verdediging toch beroep aangetekend bij het Hof van Beroep van Brussel dat in kort geding zetelt om de speler vrij te geven in afwachting van de definitieve uitspraak in juni.

Dit beroep in kort geding komt donderdag voor, waardoor Tchité uiterlijk een maand later (eind november) weet of hij Rode Duivel kan worden.

Rwanda

Als junior heeft Tchité ooit voor Burundi gespeeld (telt niet mee). Dat hij een contract getekend heeft waarbij hij er zich toe verbond voor de Rwandese ploeg te spelen, ontkent Tchité. De speler beweert dat het ondertekende contract vals is.

“We hebben de handtekening op het contract laten onderzoeken door een grafoloog die ze heeft vergeleken met die van Tchité en de grafoloog heeft geconcludeerd dat het een vervalsing is,” zei Tchités advocaat Luc Misson onlangs in Sport/Voetbalmagazine.

“Bovendien is gebleken dat Tchité zich op de dag waarop hij dat contract zou hebben getekend op Standard bevond en in geen geval in Rwanda bij de Rwandese bond.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content