FC Köln: opmerkelijk vertrouwen in de trainer

© Belga Image
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Twee punten op 33. En toch staat de trainer van FC Köln, de Oostenrijker Peter Stöger, niet ter discussie.

Een groot verloop van trainers kenmerkt de geschiedenis van FC Köln. Zo was er bijvoorbeeld een periode, tussen 1990 en 2006, dat de club 21 trainers versleet in 16 jaar. Heel moeilijk bleek het om als trainer in de Domstad te overleven, de invloed van de boulevardpers is gigantisch en bovendien liepen er door de tweedracht binnen het bestuur nogal wat lijntjes naar de media.

Maar sinds medio 2013, toen de club in de 2. Bundesliga speelde, heerst er bezonnenheid aan de oevers van de Rijn. Dat liep parallel met de komst van manager Jörg Schmadtke en de Oostenrijkse trainer Peter Stöger. Die verwierf in korte tijd veel respect. Stöger frappeert door zijn rust en laat iedereen in zijn waarde, zonder zijn overzicht te verliezen. Hij bracht FC Köln in 2014 naar de Bundesliga en leidde de ploeg naar Europees voetbal. Stöger was tijdens het tussenseizoen in beeld bij Borussia Dortmund, maar verkoos in Keulen te blijven.

Maar dit seizoen loopt het niet bij FC Köln, dat het vertrek van topschutter Anthony Modeste niet verwerkt heeft. Maar niet Stöger, wel manager Schmadkte betaalde de tol voor de slechte start. Vanwege een matige transferpolitiek.

Over de trainer, inmiddels aan zijn vijfde seizoen bezig, bestaat niet de minste discussie. Hij is onaantastbaar. Dat is ongezien in een club die in zo’n precaire situatie zit. Maar Stöger ontslaan, zo liet de voorzitter horen, is gewoon onbespreekbaar. De trainer zelf heeft al bij herhaling benadrukt niet de minste tegenwind te voelen. Hij laat horen dat er nog 23 wedstrijden te spelen zijn en er binnenkort een paar belangrijke spelers uit blessure terugkeren.

Ook de spelers blijven achter hem staan. ‘Als wij nu door een moeilijke periode gaan, dan is Peter Stöger de laatste wiens schuld dat is’, klinkt het vanuit de groep.

Stöger zelf heeft een contract tot medio 2020. Dat loopt ook door als de club degradeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content