Europese Supercup voor het eerst geleid door een vrouw: Stéphanie Frappart

© BELGAIMAGE

De Française Stéphanie Frappart is door de Europese voetbalbond UEFA aangeduid om op 14 augustus in Istanboel de Europese Supercup tussen Champions League-winnaar Liverpool en Europa League-winnaar Chelsea in goede banen te leiden, zo maakte de UEFA vrijdag bekend.

Het is de eerste keer dat een vrouwelijke scheidsrechter werd aangeduid om een topwedstrijd in een Europese competitie te leiden. Het wordt echter niet de eerste UEFA-competitiewedstrijd die door een vrouw geleid zal worden. Die eer was weggelegd voor de Zwitserse Nicole Petignat, die tussen 2004 en 2009 drie kwalificatiewedstrijden in de toenmalige UEFA Cup voor haar rekening nam.

Voor Frappart zal het een volgende stap zijn in haar ontwikkeling als topscheidsrechter. In juni en juli acteerde ze al op het WK voor vrouwen en mocht ze op 7 juli zelfs de finale Verenigde Staten-Nederland in goeie banen leiden. De 35-jarige mocht ook een kwartfinale in de Champions League voor vrouwen fluiten.

‘Ik heb al meermaals gezegd dat het potentieel van vrouwenvoetbal geen grenzen kent en ik ben dan ook zeer tevreden met de aanstelling van Stéphanie Frappart voor de Supercup’, verklaarde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. ‘UEFA wil er alles aan doen om het vrouwenvoetbal te blijven ontwikkelen. Ik hoop dat de toewijding van Stéphanie een inspiratie mag zijn voor miljoenen meisjes en vrouwen op het Europese continent.’

Frappart schreef in april al geschiedenis in eigen land, toen ze in het treffen tussen Amiens en Straatsburg als eerste vrouwelijke scheidsrechter ooit een wedstrijd in de Ligue 1 mocht leiden. In juni werd ze voor komend seizoen gepromoveerd naar de scheidsrechterselite in Frankrijk, waardoor ze meermaals in de Ligue 1 aan de slag zal gaan.

Partner Content