Europacupduel Club Brugge mogelijk vervalst door gokmaffia

© Belga

Het Europa Leagueduel NK Maribor-Club Brugge uit 2011 was hoogst waarschijnlijk vervalst. Dat laat de voormalige corruptiebestrijder bij de UEFA Rudolf Stinner uitschijnen.

Het Europa Leagueduel NK Maribor-Club Brugge uit 2011 was hoogst waarschijnlijk vervalst. Dat laat de voormalige corruptiebestrijder bij de UEFA Rudolf Stinner uitschijnen. De wedstrijd eindigde op 3-4 na een spectaculair slot waarin Club een achterstand van 3-0 omboog in 3-4-winst.

“Aan de vooravond van het duel is mij door een bron in de Balkan telefonisch meegedeeld dat ik die wedstrijd in de gaten moest houden”, aldus Stinner in de documentaire ‘In de greep van de gokmaffia’ die de Duitse omroep ARD maandag uitzond. „Er is mij bevestigd dat twintig minuten voor het einde plots enorme bedragen werden ingezet op een zege van de bezoekers. Dat betekent dat er in een kwartier tijd nog vier doelpunten moesten vallen.”

NK Maribor leidde na 68 minuten met 3-0, onder meer door een eigen doelpunt van Ryan Donk. Diezelfde Donk kopte in de slotminuut de winnende Brugse treffer tegen de Sloveense netten. De ARD-documentaire was van de Duitse onderzoeksjournalist Benjamin Best. Van hem verscheen deze week ook het boek ‘Het verkochte voetbal – vervalste wedstrijden en bedrogen fans’. Daarin herhaalt Stinner zijn insinuaties over de spectaculaire terugkeer van Club Brugge.

Voetbaltechnische verklaringen
Toenmalig Clubtrainer Christoph Daum, tegenwoordig coach van Bursaspor, reageerde al vanuit Turkije. Tegen BILD am SONNTAG zei hij: „Zulke schrijvers zou men beter naar de rubriek voor praatjesmakers verbannen. Men kan ongewone gebeurtenissen niet altijd zomaar in de criminele sfeer trekken. Voor dit wonder zijn er voetbaltechnische verklaringen. Na de 3-0 zijn wij met drie achterin gaan spelen, terwijl Maribor twee aanvallers inbracht en te offensief is gaan voetballen. Deze wedstrijd gaat de geschiedenis in als één van de 100 onwaarschijnlijkste wedstrijden ooit.”

NK Maribor zit momenteel in dezelfde Europa Leaguepoule met Zulte Waregem. Op de derde speeldag volgende week donderdag neemt de Sloveense landskampioen het in het Jan Breydelstadion van Club Brugge op tegen de ploeg van Francky Dury.

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content