Estland: ‘De beste genen van de wereld’

© Belga Image

De Esten zijn zondagavond in Brussel tegenstander van de Rode Duivels in de WK-kwalificaties.

Met zijn 119e plaats op de FIFA-ranglijst is Estland een voetbaldwerg vergeleken met de Rode Duivels. Dat weerhield de Esten er niet van om in de aanloop naar het EK 2012 te stunten door achter Italië maar voor Servië en Slovenië als tweede te eindigen in hun kwalificatiepoule. Pas in de barragewedstrijden werden ze uitgeschakeld door Ierland.

Aivar Pohlak
Aivar Pohlak© GF

Bondsvoorzitter Aivar Pohlak is best trots op die prestatie. ‘Sinds 2001 zochten we naar een manier waarop we wilden voetballen. Definiëren kan ik ze nog niet – we moeten ze nog synthetiseren en er een naam op plakken – maar vaststaat dat we ondertussen een identiteit gevonden hebben.’

De resultaten van 2010 en 2011 kon Estland nadien niet meer herhalen. In de voorronde voor het WK 2014 hield het Nederland nog wel op 2-2 in de A. Le Coq Arena en in de kwalificatiestrijd om het EK van afgelopen zomer was de 1-0-winst tegen Slovenië de positieve uitschieter. Nu haalde Estland voorlopig drie op negen, na 4-0-winst tegen Gibraltar en 5-0- en 0-2-verlies tegen respectievelijk Bosnië en Griekenland.

Voor Pohlak is het resultaat niet zo belangrijk. ‘Wij spreken nooit over ‘een wedstrijd winnen’. Dat discours bestaat niet voor ons’, filosofeert hij. ‘Dankzij het voetbal kunnen we het leven beter en mooier maken, zelfs als we verliezen. Voetbal is tegelijkertijd heel eenvoudig en heel intellectueel, primitief en complex, positief en negatief. Je moet begrijpen dat positieve emotie niet kan bestaan zonder negatieve. Voetbal is een soort oorlog zonder wapens. Dat past bij mij en bij ons.’

‘Ik heb een enorm vertrouwen in het Estse volk. Wij hebben de beste genen van de wereld, een mengeling van oost en west. We hebben Russisch bloed, maar ook Fins, Deens en Zweeds.’ (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content