Erik Gerets: ‘Ik veroordeel de keuze van Edmilson Jr niet’

© BELGAIMAGE

Liefst volgt Erik Gerets de thuiswedstrijden van zijn grote liefde Standard vanuit de tribune. Soms wil hij desgevraagd ook nog eens zijn mening geven.

1. Is jouw Standard titelkandidaat, en kun je je nog een beetje vinden in het Belgisch voetbal of kijk je liever naar de koers?

Eerlijk? Als ik moet kiezen tussen de Ronde van Frankrijk en voetbal op tv, bijvoorbeeld de supercup, kijk ik naar de Ronde. Zeker weten. Maar of Standard titelkandidaat is? Ik hoop het. Als je PO1 op een fatsoenlijke manier haalt, ben je meteen titelkandidaat, zeker op basis van wat Standard nog bijna verwezenlijkte toen het uit het niets plots omhoog kwam. Ik ben wel blij met de terugkeer van Orlando Sá. Die maakt altijd goals en dat hadden ze echt nodig. De erfenis van Sá Pinto dragen betekent dat je minstens even goed moet doen als hij, en dat is niet min. Ik had Sá Pinto graag. Zijn grootste kwaliteit vond ik dat zijn spelers hem blindelings volgden, ook toen het minder ging. Dat wordt een uitdaging voor Michel Preud’homme. Ik gun het hem. Michel is een vriend.

De grootste kwaliteit van Leko? Dat hij kampioen is geworden met Club.

Erik Gerets

2. Ben je boos of ontgoocheld in Carcela en Edmilson?

Carcela heeft me vorig seizoen in aangename zin verbaasd. Nog nooit had ik hem zo goed gezien. Het zal wel zijn redenen hebben waarom hij nooit bij een absolute topclub geslaagd is. Puur voetballend heeft hij alles om het aan die top te maken. Maar hij is speels, nog altijd, terwijl die speelsheid op een bepaald moment toch plaats zou moeten maken voor volwassen gedrag en meer discipline. Nu is hij weer een week te laat gekomen… ( zucht) Als dat in je bloed zit, krijg je het er blijkbaar niet meer uit.

Edmilson zal wel aarden in Qatar. Aan zon en geld zal het hem niet ontbreken. Op drie maanden in de zomer na, wanneer je daar echt moet wegblijven, is het er heerlijk toeven. Ik veroordeel zijn keuze niet. Hij stelt in één keer zijn toekomst veilig. Ik stel ook vast dat veel spelers die ik toen in Qatar onder mij had, nog altijd bij die club zijn, terwijl ze in die vijf jaar allang weg hadden gekund. Zo slecht zal het daar dus niet zijn. Hier ook niet, hoor. Ik vind het Belgisch voetbal de laatste jaren niet beter of niet slechter dan voorheen. Dat er steeds meer buitenlanders spelen, komt omdat die gewoon goedkoper zijn dan Belgische spelers.

3. Wat vind je de grootste kwaliteit van Leko bij Club?

Dat hij kampioen is geworden. Als je die eigenschap niet hebt, dat je een resultaat kunt brengen, wordt het moeilijk.

4. Ben je opgelucht of ontgoocheld dat jullie beste prestatie met de Rode Duivels, een vierde plaats op een WK, verbeterd is?

Ik ben super opgelucht. Wegens de kwaliteit van het voetbal dat de Rode Duivels gebracht hebben en de samenhorigheid die nooit groter is geweest dan op dit WK. Qua individuele kwaliteiten is dit het beste elftal ooit dat België heeft gehad. Als je ziet wat EdenHazard teweegbracht en deed op het veld, kun je daar alleen maar voor supporteren. ( denkt na) Hazard heeft echt de boel rechtgehouden, hoor. Wat me dan weer aangenaam verbaasd heeft, is dat we na zo’n lange tijd weer een meer dan degelijke bezetting hadden op de rechtsback, met Thomas Meunier. Vooral zijn offensieve drang beviel me, daar herken ik iets in van mezelf, ook al hanteerde dit team tactisch een ander systeem.

5. Onlangs ging één van de clubs waar je je mooiste successen hebt beleefd, Lierse, failliet. Raakt dat je?

Ik vond het vooral zonde dat iets eerder één van mijn toppers van toen de kans ontnomen werd om trainer te blijven, met name Eric Van Meir. Het is niet zo dat ik in 1997 al aanvoelde dat dit ooit zou gebeuren, al besefte ik toen wel hoe uitzonderlijk het was wat we deden. Ik bedoel: kampioen worden met Lierse, dat was een utopie. Dat lukt één keer en dan nooit meer, en we hebben dat toen toch maar netjes geflikt. Ik gun het Nico Van Kerckhoven dat het straks weer beter gaat, omdat Nico een van de sterkste spelers is met wie ik ooit werkte. Dat geef ik nog altijd toe, ook al koos hij om voor Schalke te gaan voetballen toen ik hem naar PSV wilde halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content