Eric Abidal van Barcelona naar PSG?

© AFP

Eén jaar na zijn levertransplantatie viel Eric Abidal in tegen Mallorca. Voor de Franse verdediger is het de tweede maal dat hij een comeback maakt na ziekte. Hij hoopt nog een verlengstuk aan zijn carrière te kunnen breien bij Barça of … in Frankrijk.

Eén jaar na zijn levertransplantatie viel Eric Abidal zaterdag in tegen Mallorca. Voor de Franse verdediger is het de tweede maal dat hij een comeback maakt na ziekte. Hij hoopt nog een verlengstuk aan zijn carrière te kunnen breien bij Barça of … in Frankrijk.

De avondwandeling van Barcelona tegen Mallorca (5-0) was slechts een voetnoot het voorbije weekend. De Catalaanse krant Sport titelde “Abi, Abi, Abi!”, terwijl concurrent El Mundo Deportivo dan weer uitpakte met een grote foto van Eric Abidal op de voorpagina.

Medespeler Cesc Fabregas sprak zelfs over de terugkeer van Abidal als zijnde “de meest belangrijke overwinning van de avond, van het seizoen en zelfs van de laatste tien jaar”.

Negentig minuten?

Alain Simon, voormalig arts van de Catalaanse ploeg (2008-2010), looft Abidal om zijn beroepsernst en voorbeeldige mentaliteit. ” Dat is zijn sterkte, zijn ingesteldheid”, weet Simon. “Als hij een doel voor ogen heeft, heeft hij er alles voor over”.

De linksvoetige verdediger beseft dat hij nog geen volledige wedstrijd aankan. “Negentig minuten, nee, dat niet. Maar ik heb onlangs toch al meer dan een uur gespeeld met Barca B tijdens een oefenwedstrijd. Ik wil steeds meer spelen, maar mag ook niet overhaasten”, zei hij zaterdag aan Barca TV.

Abidals contract loopt eind dit seizoen af, wat hem tot nadenken stemt over zijn toekomst. Zelf ziet hij een verlengd verblijf wel zitten, daarvoor zitten bestuur en speler de komende weken samen.

Als beide partijen er niet uit geraken, dan staat een terugkeer naar zijn geboorteland open. Nasser al-Khelaïfi, president van PSG, gaf deze winter al te kennen dat hij Abidal graag wil inlijven. Beide heren kunnen het bovendien goed met elkaar vinden.

Van hemel naar hel, en terug

15 maart 2011: Eric Abidal krijgt de harde diagnose te horen dat er een tumor op zijn lever werd gevonden. Twee dagen later ligt hij al onder het mes en ondergaat een succesvolle operatie.

3 mei 2011: Abidal maakt zijn eerste rentree tijdens de terugwedstrijd van de halve finales van de Champions League tegen aartsrivaal Real Madrid.

29 februari 2012: Zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau, tot vorige zaterdag. Abidal speelde met Frankrijk tegen Duitsland tijdens een oefeninterland.

15 maart 2012: De Fransman krijgt voor de tweede keer een mentale opdoffer te verwerken. Hij moet een levertransplantatie ondergaan.

10 april 2012: Na een succesvolle levertransplantatie van maar liefst negen uur, kan Abidal aan zijn revalidatie beginnen.

19 december 2012: Een grote stap richting comeback zet Abidal als hij opnieuw aansluit bij de spelersgroep. Twee maanden later krijgt hij groen licht van de medische staf om opnieuw in competitie te treden. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content