Eredivisie draait weer op thriller uit: ‘De middelmaat regeert’

© IMAGEGLOBE

Net zoals de vorige seizoenen draait de ontknoping in de Nederlandse Eredivisie weer op een heuse thriller uit. Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, legt uit waarom.

Het is van AZ in 2009 geleden dat een ploeg freewheelend naar de titel in de Eredivisie fietste. Sindsdien draaide al elk seizoen op een ware thriller uit. Vorig seizoen stond rond deze periode de top zes in het klassement zelfs binnen een marge van vier punten. Ongezien. Ook dit seizoen ligt de race naar de titel weer helemaal open, met Vitesse, PSV, Feyenoord en Ajax binnen een marge van drie punten.

Volgens Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, is daar een goede verklaring voor: “De Eredivisie is een Mickey Mouse League geworden, waar de middelmaat regeert. Al wie echt goed is, trekt naar het buitenland. Wat rest is tweede garnituur.”

“Akkoord, spannend is het daardoor wel. Iedereen kan van iedereen winnen. De stadions zitten eivol en Studio Sport haalt ongeziene kijkcijfers”, vervolgt Derksen zijn discours in Sport/Voetbalmagazine.

“Maar ik vind het eigenlijk bijzonder droevig dat een ploeg als PEC Zwolle van PSV kan winnen. Er zijn in feite maar een stuk of acht ploegen die je serieus moet nemen in onze competitie, maar die ploegen stellen Europees ook niets meer voor. Dat Feyenoord – per toeval, want het geld was op – met een veredeld jeugdelftal meteen een gooi naar de titel kan doen, zegt voldoende over het niveau.”

Aangeboren arrogantie

Toch ziet de scherpzinnige analist ook lichtpunten in de geëvolueerde Nederlandse competitie. “Wij Nederlanders hebben altijd die aangeboren arrogantie gehad dat we aanvallend voetbal willen brengen, liefst met eigen opgeleide spelers. Door het succes van Feyenoord zie je dat ook andere ploegen – zoals Ajax – weer die weg bewandelen, in plaats van tweederangsbuitenlanders te kopen.”

Er zijn nog zeven speeldagen te gaan in het huidige kampioenschap. Gelet op de sterke terugronde die Ajax meestal neerzet, hebben de Amsterdammers een psychologisch voordeel. Derksen waagt zich niet graag aan een pronostiek want “meestal zit ik er elk jaar grandioos naast”, lacht hij.

Vooraf had hij PSV als kampioen getipt, nu houdt hij het op een vaststelling: “PSV heeft een ontzettend zwakke verdediging, dat doet hen de das om. Feyenoord heeft de sympathie mee, Ajax zit in de beste vorm en Vitesse heeft dankzij het geld van voorzitter Merab Jordania enkele aardige voetballers lopen.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content