Eredivisie: amper drie trainersontslagen

© Belga Image

Net voor de start van de terugronde maken we de balans op van de Nederlandse hoogste klasse, waar PSV de stand aanvoert met vijf punten voorsprong op Ajax.

Komende vrijdag begint de Eredivisie er weer aan met de confrontatie tussen het FC Utrecht (zesde, 28 punten) van Cyriel Dessers (23, 6 goals en 1 assist in 14 duels) en AZ (derde, 38 punten) van Stijn Wuytens (28). Zondag is er dan de klassieker tussen Ajax en Feyenoord, in Amsterdam het moment om kennis maken met de nieuwe coach Erik ten Hag.

In de eerste competitiehelft werden er in de Eredivisie amper drie van de achttien coaches doorgestuurd. Dat gebeurde bij Ajax ( Marcel Keizer, vervangen door Ten Hag), FC Twente ( René Hake, opgevolgd door Gertjan Verbeek) en Sparta ( Alex Pastoor, ex-Harelbeke, plaats geruimd voor Dick Advocaat). FC Utrecht koos voor continuïteit en promoveerde assistent/clubicoon Jean-Paul de Jong (47) tot sportief eindverantwoordelijke. Een gedurfde zaak, omdat uitlekte dat minstens vier andere coaches werden benaderd door grootaandeelhouder Frans van Seumeren én technisch manager Jordy Zuidam al meermaals vanuit de spelersgroep het signaal had gekregen dat de ex-middenvelder deze nieuwe functie niet aan zou kunnen.

Ondanks de overvloedige kritiek op het algemene niveau van het voetbal, blijft ook een afgeroomde Eredivisie best interessant. Een doorgroeicompetitie voor jong talent, wisselvalligheid én klasseflitsen inbegrepen. Zo kan men zich opwarmen aan de energie van de Mexicaanse PSV-aanvaller Hirving Lozano (22, 11 goals), die samen met Feyenoordsteunpilaar Steven Berghuis (26) de topschutterslijst aanvoert.

Naast de AZ-jongeren Thomas Ouwejan (21), Guus Til (20) en TeunKoopmeiers (19) vergapen de volgers zich ook aan de frivoliteit van Ajax-rechtsbuiten David Neres (20), de mooie aannames van de Spaanse middenvelder Manuel García (20, door NAC gehuurd van Manchester City) en de kunstige doelpunten van Nasser El Khayati (28, ADO Den Haag). Kortom, meer van dat in de tweede competitiehelft!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content