Engelsen vechten tegen de traditie

© IMAGEGLOBE

Het team van Roy Hodgson won nog nooit zijn openingsduel op een EK. Verandert dat tegen Frankrijk?

De eerste wedstrijd van dit tornooi in de Donbas Arena van Donetsk is met Frankrijk-Engeland een klassieker. Als u wedt, doe dat zeker niet op een zege van Engeland. De Engelsen hebben al de meeste EK’s zonder zege achter hun naam: zeven. De Engelsen wonnen daarbij nog nooit hun eerste wedstrijd. Ze speelden drie keer gelijk en verloren vier keer. De twee laatste keer verloren ze zelfs iedere keer hun openingsmatch: met 3-2 van Portugal in 2000 en met 2-1 van Frankrijk in 2004. Opvallend, dat was de laatste keer dat de twee teams tegenover elkaar stonden. In 2008 waren de Engelsen er niet bij.

In de spits ontbreekt Wayne Rooney wegens twee duels schorsing. Kortom: de traditie hebben de Engelsen, voor het eerst sinds het EK in 2000 en Kevin Keegan op een tornooi ook gecoacht door een Engelsman, alvast tegen. Geen Rooney, dat betekent voorin Danny Welbeck, met Ashley Young daar wellicht kort achter en James Milner en Stewart Downing op de flank. Achterin schakelde Mertens in de laatste oefeninterland voor het tornooi Gary Cahill uit. Zijn plaats wordt wellicht ingenomen door Joleon Lescott.

Uw geld op Frankrijk zetten lijkt wél een verstandige keuze. De hele selectie is fit, de Fransen zijn 21 wedstrijden op rij ongeslagen (het laatste team dat hen wist te kloppen was Wit-Rusland in september 2010) én in hun voorbije drie oefeninterlands maakten ze negen goals. Uitkijken is het naar rechtsachter Matthieu Debuchy (Lille), die de onbeschikbaarheid van de geblesseerde Bacary Sagna op rechts moet opvangen.

Overigens eindigden de Fransen zowel op het EK in 2008 als op het WK 2010 laatste in hun groep tijdens de eerste ronde. Les Bleus hebben dus wat goed te maken. Nog dit, maar nu zijn we nog héél ver: als de Fransen het EK winnen, is Laurent Blanc pas de tweede coach die zowel als speler én als trainer dat tornooi op zijn naam kan schrijven. Dat lukte tot dusver één man: Berti Vogts (in 1972 en 1996). (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content