Energiecrisis: Belgische stadions vanaf 16 september minder lang verlicht

© Belga Image

Gezien de stijgende energieprijzen zullen de lichten in de voetbalstadions in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League minder lang branden vanaf het weekend van 16-18 september. Dat heeft de Pro League vrijdag bekendgemaakt.

‘Samen met rechtenhouder Eleven Sports, Mediapro, het Professional Referee Department van de KBVB en technische partners Deltacast en Studiotech/EMG zijn de wedstrijdprotocollen aangepast zodat de stadionlichten minder lang kunnen branden zonder negatieve invloed op de wedstrijdorganisatie of -productie. Op deze manier willen alle betrokken partijen bijdragen aan een vermindering van het energieverbruik’, zo luidt het in een persbericht.

Van standaard 3 uur voor aanvang van de wedstrijd gaan de lichten vanaf volgend weekend pas aan 1,5 of 2u voor de wedstrijd in de Jupiler Pro League en 1u15 in de Challenger Pro League. Na de wedstrijd wordt de standaardtijd van 2u teruggebracht tot 30 minuten in de Challenger Pro League en 1u in de Jupiler Pro League. ‘Als eerste stap in het beperken van de impact van de energiecrisis laten we vanaf volgend weekend de stadionlichten minder lang branden’, stelt Pro League-CEO Lorin Parys. ‘We halveren de tijd dat de stadionlichten op volle capaciteit branden buiten de wedstrijduren. De stijgende energieprijzen raken de hele samenleving, onze gezinnen, bedrijven en ook onze clubs. Dus bekijken we samen welke stappen we nog kunnen nemen om de budgettaire impact te milderen en rationeler met energie om te gaan.’

Naar aanleiding van de energiecrisis rolde de Pro League een traject uit om op zoek te gaan naar maatregelen om de energieconsumptie in het profvoetbal te analyseren en waar mogelijk te milderen. De Pro League onderzoekt, naast deze eerste maatregel, nog een aantal bijkomende pistes die op korte en middellange termijn de clubs kunnen ondersteunen in een duurzaam energiebeleid. “Zo starten er energie-audits, bekijken we groepsaankopen en onderzoeken we de verdere uitrol van LED-verlichting.”

Partner Content