EK levert clubs 100 miljoen euro op

© BELGA

De UEFA en de ECA, de belangenvereniging van de 200 grootste Europese clubs, sloten een belangrijk akkoord.

“Een historische dag voor het Europese voetbal” zo kondigde ECA-voorzitter Karl Heinz Rummenigge het verdrag aan dat hij met UEFA-opperhoofd Michel Platini ondertekende.

De ECA, de European Club Association die de 200 grootste Europese clubs vertegenwoordigt, slaat zo een grote slag. Michel Verschueren, op zijn 81e nog gepromoveerd tot vicevoorzitter van de ECA, legt uit wat het akkoord inhoudt.

“De kalender wordt ontlast. Zo verdwijnen de weinig populaire oefeninterlands in augustus van de kalender.” Dat heeft nog geen gevolgen voor de derby België-Nederland op 15 augustus van dit jaar.

Een andere vernieuwing is dat nationale bonden niet langer instaan voor de verzekering van de spelers. Bij blessures in interlanddienst neemt de UEFA voortaan de medische kosten op zich.

Tot slot gaat de compensatie voor clubs die spelers afstaan voor een eindtoernooi flink de hoogte in. Tijdens het vorige EK vloeide er 43 miljoen euro naar de clubs, in Polen en Oekraïne wordt dat 100 miljoen euro.

“De som per speler loopt op hoe langer hij in het toernooi blijft”, legt Verschueren uit. Met dit pact op zak lijkt Rummenigge klaar om zijn rivaal Sepp Blatter aan te vallen. De FIFA betaalde slechts 40 miljoen euro uit voor het WK in Zuid-Afrika en verdeelt 70 miljoen over de 32 teams op het WK 2014 in Brazilië. De ECA noemt die bedragen een lachertje en eist 300 miljoen. Wordt vervolgd. (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content