EK 2024: Rode Duivels reekshoofd tijdens kwalificatie, Frankrijk en Engeland mogelijke tegenstanders

© Belga Image

Volgende week zondag, op 9 oktober, zal in Frankfurt geloot worden voor de kwalificaties van het EK 2024 in Duitsland (14 juni-14 juli 2024). De Rode Duivels beginnen als een van de reekshoofden aan de loting. Met wereldkampioen Frankrijk en vice-Europees kampioen Engeland zitten in pot 2 ook enkele kleppers.

De Duivels krijgen in pot 1 het gezelschap van Portugal, Hongarije, Zwitserland, Nederland, Polen, Denemarken, Kroatië, Italië en Spanje. In pot 2 zijn Frankrijk en Engeland terechtgekomen, en verder ook Oostenrijk, Tsjechië, Wales, Israël, Bosnië, Servië, Schotland en Finland. Het Noorwegen van Erling Haaland zit in pot 3. Duitsland is als gastland automatisch gekwalificeerd.

Rusland ontbreekt bij de loting. Het land werd door de UEFA vanwege de inval in Oekraïne uitgesloten van deelname. De Duitse organisatoren wilden ook graag Wit-Rusland bannen, vanwege de steun van het land aan Rusland, maar de Wit-Russen werden wel ondergebracht in pot 5.

Er wordt op 9 oktober in Frankfurt geloot voor tien groepen, zeven met vijf landen en drie met zes landen. De deelnemers aan de finaleronde van de Nations League komen automatisch in een poule met vijf landen terecht.

De top twee van elke groep plaatst zich rechtstreeks voor het EK. Er worden ook nog drie EK-tickets verdeeld via de play-offs van de Nations League. De kwalificaties vinden plaats tussen maart en november 2023.

De volledige potverdeling:

Pot 1: Nederland*, Kroatië*, Spanje*, Italië*, Denemarken, Portugal, België, Hongarije, Zwitserland, Polen

Pot 2: Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Engeland, Wales, Israël, Bosnië, Servië, Schotland, Finland

Pot 3: Oekraïne, IJsland, Noorwegen, Slovenië, Ierland, Albanië, Montenegro, Roemenië, Zweden, Armenië

Pot 4: Georgië, Griekenland, Turkije, Kazachstan, Luxemburg, Azerbeidzjan, Kosovo, Bulgarije, Faroe Eilanden, Noord-Macedonië

Pot 5: Slovakije, Noord-Ierland, Cyprus, Wit-Rusland, Litouwen, Gibraltar, Estland, Letland, Moldavië, Malta

Pot 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

*Deze landen komen terecht in een groep met vijf in plaats van zes landen, aangezien ze tijdens de zomer de Final Four spelen in Nederland.

Partner Content