Einde van de soap: Wesley, Carcela, Ocansey en Brogno dan toch vrijgesproken

© belgaimage

Na een disciplinaire soap van tweeënhalve maand zijn Wesley Moraes (Club Brugge), Mehdi Carcela (Standard), Eric Ocansey (Eupen) en Loris Brogno (Beerschot Wilrijk) vrijgesproken van een sanctie.

Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vrijdag beslist.

Vorige week werden de vier strafdossiers opnieuw ingeleid bij de Geschillencommissie Hoger Beroep. Om rechtsonzekerheid te vermijden had de Evocatiecommissie echter beslist dat de strafmaat gebaseerd moest zijn op de indicatieve tabel van vorig seizoen. De Geschillencommissie Hoger Beroep was consequent en vorderde daarop ook de bewijzen voor de goedkeuring van die oude tabel.

Hetzelfde probleem deed zich echter opnieuw voor. Ook die oude tabel, die dateert uit 2014, was niet goedgekeurd door de raad van bestuur van de Pro League.

Bondsprocureur Marc Rubens slaagde er logischerwijs niet in de gevraagde bewijzen te leveren, waarop het viertal vrijgesproken moest worden op basis van procedurefouten.

Rubens legde nog uittreksels van pv’s neer van juni en juli 2014, maar die werden niet als bewijs van goedkeuring aanvaard. Volledig logisch volgens Pierre Locht, die het probleem met de huidige indicatieve in augustus aan de kaak stelde. ‘De tabel dateert uit 2014, toen was er zelfs nog geen Pro League. Dus hetzelfde probleem doet zich ook bij de oude tabel voor. Het profvoetbal was in 2014 nog opgesplitst in de eerste en tweede klasse en de reglementen waren helemaal anders’, reageerde de juridisch directeur van Standard. Pas in juni 2015 ontstond de Pro League zoals we die vandaag kennen. ‘Hopelijk kunnen we voortaan de debatten voeren over de grond van de zaak. De Pro League heeft het probleem opgelost, dat is goed.’

De grootste verliezer in het verhaal is het Bondsparket. ‘Een fout is een fout en moet kordaat bestraft worden. De voetbalsupporter begrijpt hier niets meer van. Een competitie moet op een eerlijke manier kunnen doorgaan’, aldus Marc Rubens, die voor elke speler dezelfde sanctie als in eerste aanleg vroeg. ‘Men mag op procedurefouten afgaan, de regels moeten toegepast worden. Maar het is toch bizar dat men de regels zelf maakt en ze dan hier komt betwisten bij de disciplinaire instanties. Dat men de zaakjes maar eens regelt binnen de Pro League.’

Zo komt er een einde aan een disciplinaire soap van exact tweeënhalve maand. De strafvordering voor Wesley, Carcela en Ocansey dateert van 6 of 7 augustus, een uiteindelijk vonnis is er pas op 19 oktober. Intussen zat Wesley Moraes wel al twee duels schorsing uit, omdat zijn beroep op de initiële sanctie van zes speeldagen niet opschortend werkte.

Partner Content